Mesto za reklamu

20.03. 2021.

Србија се приближава броју од милион грађана који ће примити обе дозе вакцине против коронавируса. Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства каже за РТС да је до сада у Србији пријављено укупно 626 случајева нежељених реакција након вакцинације, као и да није било ниједног пријављеног случаја емболијских или тромболитичких поремећаја након пријема “Астра-Зенека” вакцине. Показало се да су вакцине изузетно безбедне, али и ефикасне, поручује Зелић.

Због сумње да су одређени случајеви појаве тробозе и смртних исхода можда повезани са давањем вакцине Астра-Зенека, европска агенција проверавала је безбедност те вакцине, али и наша Агенција за лекове и медицинска средства. Павле Зелић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је континуирано праћена безбедност и “Астра-Зенека” вакцине, али и свих других.

“Тренутно имамо 82 пријављена случаја нежељених реакција на ‘Астра-Зенека’ вакцину, али су су оне све биле очекивано уобичајено благе, а тако је било углавном и за све остале вакцине – то су бол на месту примене, оток, малаксалост, повишена температура. Ништа што би нас забринуло”, рекао је Зелић.

Истакао је да није било ниједног пријављеног случаја емболијских или тромболитичких поремећаја, опструкције и  прекида протока крви кроз крвне судове који су изазвали ту забринутост у ЕУ.

“Ми смо јуче имали састанак са Канцеларијом Светске здравствене организације за Европу, на којем су били представници Европске агенције за лекове, који су потврдили исто то. Ми смо дан раније, пре саопштења ЕМА, издали наше саопштење где смо желили да уверимо грађане да је однос користи и ризика неупоредиво на страни користи”, нагласио је Зелић.

Напоменуо је да до сада није било нежељених реакција које би забринуле ни на “Астра-Зенека” вакцину, а ни на остале. “Остајемо на оном путу који је најбитнији – то је пут вакцинације”, рекао је Зелић и додао да свакодневно прате извештаје о свим нежељеним реакцијама.

Највише грађана примило је кинеску вакцину у Србији, а у оптицају су поред “Астра-Зенеке” и “Фајзерова” и “спутњик В” вакцина, а Зелић каже да последњи подаци показују да је било укупно 626 случајева нежељених реакција.

“Двеста се односило на ‘Фајзер’ вакцину, 224 на ‘Синофарм’, 118 на руску и 82 на ‘Астра-Зенеку’. Два случаја нисмо имали дефинисано која је вакцина”, рекао је Зелић.

Наглашавам да сви ови случајеви спадају у категорију блажих било локалних или системских нежељених реакција, додао је он.

На питање да ли је било грађана који су морали у болницу због нежељених реакција, Зелић каже да су имали неколико случајева тежих нежељених реакција.

“Укупно су четири повезана са вакцинама. Пријављују се и друге нежељене реакције тежег типа, али се показује истрагом да оне немају везе са вакцинама и то је јако битно да грађани разумеју да се ми максимално посвећујемо сваком овом случају, да истражујемо шта се десило и долазимо до одговора који је у интересу пре свега популације, али и заштити од ковида”, навео је Зелић.

Када упоредимо све ове нежељене реакције не могу се ставити у исту категорију са оним што може да изазове ковид 19, поручио је он.

Истакао је да су грађани који су били болницама сада добро, као и да никаквих дуготрајних последица није било.

“Показало се, што нас посебно радује, да су вакцине и поред онога што се говорило да су брзо развијене напротив изузетно безбедне, али и ефикасне”, рекао је Зелић.

“Ово је преломни тренутак у вакцинацији, ми очекујемо оне ефекте који су се десили у Израелу, Емиратима САД и у нашој земљи када нема више у болницама оних који су се вакцинисали, зато што вакцине спречавају две кључне последице – хоспитализацију и смрт. То је оно чега неће бити убудуће, ако наставимо вакцинацију овим темпом”, наглашава Зелић.

У току је најмасовнија имунизација становништва. Зелић истиче да вероватно ниједан лек у историји није у овако кратком року дат тако великом броју људи.

“Када пратимо ситуацију и на локалном и на ервопском и на светском нивоу, безбдност је изузетно висока и то је оно што нас посебно радује и онда можемо да пренесемо поруку грађанима да су вакцине заиста безбедне не само зато што смо проценили у клиничким истраживањима, већ и у реалном животу”, каже Зелић.

“Ово је преломни тренутак – сви треба да се вакцинишемо”

Објаснио је да се нежељене реакције на вакцине пре свега пријављују здравственим радницима, али и да сами пацијенти могу пријавити Институту “Батут”, институтима за јавно здравље, као и директно Агенцији за лекове и медицинска средства.

“Све се то слива на једно место, ми смо у константној вези са СЗО на ову тему, али наравно пре тога када сваки контингент вакцина стигне он мора да прође контролу Агенције, нашу лабораторију, проверу документације. Пре него што се појави на тржишту, свака серија се темељно и ригорозно проверава и управо добијамо те резултате који су нам битни – да су вакцине и квалитетне и ефикасне и безбедне”, истиче Зелић.

Очекује се да “Модерна” вакцина стигне у Србију, а Зелић напомиње да ће бити спремни у Агенцији за тај долазак.

Цитирао је Волтера који је рекао да је сваки велики успех дете умећа и смелости.

“Мислим да смо овде показали и велико умеће и способност на државном нивоу, али и смелост да уђемо у борбу са пандемијом и да победимо. Сада очекујемо подршку грађана, ово је кључни и преломни тренутак, сада сви треба да се вакцинишемо и да ставимо тачку на ову причу”, закључио је Зелић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here