Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Председик Србије, који борави у дводневној посети Чешкој, обратио се медијима након састанка с председником Чешке Милошем Земаном.

На почетку се медијима обратио најпре чешки председник Милош Земан који је за Србију рекао да је традиционални пријатељ Чешке, која је током историје била изневерена, а Србија нам је изразила подршку, а ми смо је бомбардовали.

“Одмах да кажем да се извињавам за бомбардовање СРЈ. Била је то грешка. Ја бих као човек замолио српски народ да нам опрости. Све време ме је то мучило”, казао је Земан.

Председник Србије рекао је да зна у данашње време није популарно говорити о искреном пријатељство.

“Живимо сувише брже животе, али оно што сам данас доживео у Прагу, гостопримство које је Србија видела је нешто што ме је дубоко дирнуло, као и председника Земана, храброг човека који се не додворава никоме”, рекао је Вучић и напоменуо углед који Земан има у свету.

“Хоћу да му се захвалим за дивне речи и могу да кажем да ће Српски народ доживљавати чешки не само као пријатељски, већ и братски народ”.

“Ја сам познат као човек који се не додворава никоме, неко сам ко уме овакве ствари да поштује, српски народ неће заборавити ове речи, јер оно што је он данас изговорио око бомбардовања Србије нико није изговорио. Захвалност на томе никада неће престати”, рекао је председник Србије.

Председник је открио да ће Земан пре краја године посетити Србију.

Срби ће од данас Чехе сматрати братским народом

Од овог тренутка српски народ ће доживљавати чешки народ не само као пријатељски, већ као братски народ, истакао је данас председник Србије Александар Вучић у Прагу, после извињења које је јавно српском народу упутио председник Чешке Милоша Земана због учешће у бомбардовању некадашње СРЈ

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да ће да ће Србија и Срби вечни бити захвални на томе, јер то што је данас изговорио председник Земан око бомбардовања нико други није рекао.

„Та захвалност неће престати ни њему лично, ни братском чешком народу“, подвукао је он.

Вучић је казао да зна да у данашње време није нарочито популарно говорити о традиционалном и искреном пријатељству.

„Живимо сувише брзе животе и људи траже конкретна решења. Оно што сам данас доживео у Прагу и гостпримство које је Србија могла да види, које је од стране Земана приређено мени у име Србије, ме је дубоко дирнуло“, нагласио је он.

Истакао је да је Земан храбар човек, који је другачији и не додворава се никоме, који ужива огроман углед у Кини и многим азијским, афричким и латиноамеричким земљама.

Додао је да се питао шта ми можемо да урадимо да уживамо исти углед.

Захвалио се Земану и на дивним речима које је посветио Србији.

Земан у Србији до краја године, дивно данас бити Србин у Прагу

Вучић је најавио да ће председник Чешке доћи у посету Србији, на отварање Чешке куће, за коју је обећао решење проблема.

Вучић је захвалио Земану на подршци Чешке ЕУ путу Србије.

“Земан ће пре краја године посетити Србију, јер је то обећао на моје обећање. А, ја сам обећао да ће Србија решити компликован имовински проблем у да ћемо поклонити Чешку кућу из 1928. године Чешкој. И очекујем га на отварању “, рекао је Вучић.

Додао је да припадници чешке мањине живе највећим делом у Јужном Банату и представљају право богатство Србије, те да зато жели да им се омогући да имају своју кућу, која им је припадала, а одузета 60-их година.

Такође, Вучић је захвалио Земану на ордену моји му је доделио.

“За мене ово значи велику част. Прво сам ја њему доделио орден, који је вишеструко заслужио, а ово што ја данас носим на реверу сакоа, је додатна обавеза за мене да се борим за српско-чешко пријатељско, да радим што је могуће више, И за то имате моје обећање”, рекао је Вучић.

Додао да је данас дивно бити Србин у Прагу, и да Србија никада неће заборавити Земанове речи.

Земан: Са Вучићем и о успешном развоју економске сарадње

Земан је рекао да је са Вучићем разговарао и о успешном развоју економске сарадње, наводећи да је у рукама имао три странице чешких фирми које успешно улазу у Србију.

Земан је додао да су разговарали и о ставовима две земље у погледу међународних односа, а посебно је истакао способност Србије да успоставља пријатељске или коректне односе са свим значајним земљама.

Земан је позитивно оценио и брзо напредовање вакцинације у Србији, што је, како је рекао, везано и за то што Србија има вакцине из више земаља.

“Високо ценим ову посету, и радо се сећам своје посете у Београду и надам се да ћу пред сам крај мандата још једном погледати тај град”, рекао је Земан.

Земан и Вучић одржали су претходно састанак у четири ока, након свечаног дочека уз војне почасти и церемоније размене државних одликовања између два председника.

Председник Земан је због лошег здравственог стања био у инвалидским колицима, али је смогао снаге да устане и поздрави Вучића, чиме је додатно изразио свој поштовање и пријатељство.

Састанак двојице државника је уследио након свечаног дочека уз војне почасти и церемоније размене државних одликовања између два председника.

Вучића је уз војне почасти и интонирање химни две земље дочекао у Прашком замку председник Чешке Милош Земан, након чега је уследила је церемонија доделе одликовања.

На овој церемонији председник Чешке Земан уручио председнику Вучићу “Орден белог лава, а председник Србије чешком колеги Земану “Орден Републике Србије на ленти”(одликовање из 2020)

Орден којим је одликован председник Вучић је највеће државно признање Чешке које уручује лично председник, а између осталих добили су га и и Жак Ширак, шпански краљ Хуан Карлос Први, Лех Качински…

Председник Србије ће првог дана посете имати одвојене сусрете и са председником Посланичког дома Парламента Радеком Вондрачеком и с председником Сената Милошем Вистрчилом.

Другог дана посете планиран је састанак с премијером Андрејем Бабишом. Током дводневног боравка у Прагу, Вучић це разговарати и с бројним привредницима земље домаћина.

Иначе, посета председника Вучића је прва посета у Чешкој тог ранга од избијања пандемије корона вируса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here