Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Амбасаде земаља Квинте у БиХ поручиле су да је повлачење из институција неприхватљиво и да су одлуке Уставног суда коначне.

Амбасаде САД, Уједињеног Краљевства, Француске, Немачке и Италије, као и делегација Европске уније издале су заједничко саопштење поводом последњих дешавања у БиХ.

“Једнострано повлачење из институција или блокирање процеса доношења одлука у њима, је неприхватљиво и контрапродуктивно без обзира са које стране долази и може само ослабити управо она побољшања и напредак који грађани желе да виде. Они су ти који осјећају стварне посљедице односа које БиХ има са другим земљама и међународном заједницом. То такођер шаље негативну поруку инвеститорима, као и грађанима БиХ, који одлучују да напусте земљу”, наводи се у саопштењу.

Наглашавају да су одлуке Уставног суда БиХ, као и одлуке Уставног суда у било којој земљи, коначне и обавезујуће, и морају се имплементирати.

Наводе да је могуће решавати питање састава Уставног суда “у склопу прописаних процедура и заједно са ширим реформама које је ЕУ предложила за процес приступања”.

“Разговор о таквим могућностима између политичких странака и у Парламенту, путем компромиса и дијалога, је најбољи начин да се ојача владавина права и да се земља доведе до стадија у којем више, захваљујући постојању неовисног правосуђа и јасне подјеле власти, неће бити потребна међународна супервизија”, наводи се у заједничком саопштењу пет амбасада.

На крају се наводи да Квинта остаје на располагању да подржи све искрене напоре са циљем позитивног искорака.

Милорад Додик се јуче сусрео са амбасадорима Квинте, а са њима су се данас састали Шефик Џаферовић и чланови канцеларије Жељка Комшића.

Додик је данас поручио да је Уставни суд БиХ “лакрдија правног система”. Поновио је да ће тамо где могу да зауставе доношење одлука, то и учинити.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here