Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава у Приштини саопштиле су да су са пажњом пратиле ванредне изборе за председнике четири северне општине и да је изборни дан протекао у мирној атмосфери.

“Ипак, амбасаде се присећају налаза Изборне посматрачке мисије Европске уније (ЕОМ) из 2017. године, која је изразила озбиљну забринутост због застрашивања у многим подручјима где живе косовски Срби, посебно политичких партија које су биле противкандидати Српској листи”, наводи се у заједничком саопштењу.

“Ови недостаци, као и захтеви за ажурирање бирачких спискова и разјашњавање процедура, остају нерешени и доводе до ограничене изборне конкурентности и ограничене политичке партиципације чиме се покрећу питања о укупном демократском процесу у тим подручјима”.

Амбасаде позивају све релевантне актере, укључујући институције и политичке партије из целог спектра да хитно реше ове недостатке спровођењем препорука Изборне посматрачке мисије Европске уније.

“Охрабрујемо грађане и цивилно друштво да позову на одговорност политичке партије на основу преузетих обавеза из заједничке декларације у Скупштини Косова у априлу 2019. године у циљу јачања изборног процеса. Такође позивамо оне који су изабрани да преузму своје позиције и обавежу се на заступање интереса својих заједница без сметњи”, наводи се у саопштењу амбасада пет западних земаља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here