Mesto za reklamu

0 8. 05. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Сарајеву да земље Западног Балкана морају да буду у сталном политичком дијалогу и да разговарају о најтежим и најкомплекснијим питањима како би искористиле потенцијал овог региона.

Брнабић, која присуствује годишњем састанку гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), поручила је да је у то неопходно инвестирати још енергије и ресурса.

Уколико желимо да се Западни Балкан економски развија потребно је да политичари следе пословне људе, јер, када остане мање простора за политички дијалог, онда је паметна ствар да уместо политике говори економија, истакла је премијерка.

Према њеним речима, важно је да, у временима која су као сада политички комплексна у региону, привредне коморе раде на повезивању економија и покажу пут политикама.

Зато је важно да Коморски инвестициони форум, односно привредна комора целог региона, настави своје активности, подвукла је Брнабић.

Она је, указујући на изузетан значај инфраструктурне повезаности у региону, изразила задовољство тиме што ће Србија у јуну почети да гради своју деоницу ауто-пута Београд–Сарајево.

Осим тога, требало би да размислимо о енергетској, а затим и о дигиталној повезаности, навела је премијерка, нагласивши да је потребно да Западни Балкан буде регион с много повољнијом пословном климом за мала и средња предузећа.

Србија планира да више од 70 одсто средстава од ЕБРД-а уложи у приватни сектор, истакла је Брнабић, додавши да је битно и слободно кретање радне снаге, те да регион мора бити флексибилнији у смислу да грађани из свих шест економија Западног Балкана могу радити било где на том простору.

Након споразума о ромингу, наредна ствар је узајамно признавање академских звања. То ће бити прилика за младе да остану и пронађу добар посао, будући да када једном оду, изгубили смо их заувек, јер ће се тешко вратити, подвукла је председница Владе.

Брнабић је, уочи почетка дискусије, накратко разговарала са колегама, али и председником ЕБРД-а Сумом Чакрабартијем.

Годишњи састанак гувернера ЕБРД је најзначајнији и највећи економски догађај у региону, који окупља око 3.000 учесника и 82 делегације.

Састанку у Сарајеву, осим премијерке Србије, присуствују и председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Албаније Еди Рама, премијер Северне Македоније Зоран Заев, док ће БиХ представљати председавајући Савету министара Денис Звиздић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here