1. 07. 2019.

Након што је председница Владе Србије Ана Брнабић навела да јој је косовски премијер Рамуш Харадинај рекао да је лажна вест да ће Приштина ускратити дозволу за посету КиМ свим српским званичницима, заменик шефа косовске дипломатије Јетљир Зиберај тврди да то није тачно и додаје да је због наводних “шовинистичких изјава, познатих целом свету”, Ана Брнабић непожељна на Косову.

Зиберај је јуче изјавио да је Министарство спољних послова донело одлуку да се убудуће не дозволи улазак српских званичника на КиМ.

И Доњета Гаши, портпаролка косовске владе, је, као и Харадинај, данас кратко изјавила, за Радио Слободна Европа, да влада у Пришптини “није донела такву одлуку”.

Зиберај, међутим, како преноси Коха, инсистира на томе да вест није лажна.

“Одлука да се не дозволи улазак српских званичника на Косово све док они изазивају тензије и настављају пропаганду и хибридну кампању против наше земље, у складу је са владином политиком која је примењена од одлуке о одређивању трговинских тарифа против Србије, као национална одлука да заштити интересе и националну безбедност Косова и да спречи даље агресивне акције Србије против Косова”, поновио је Зиберај јучерашњу изјаву.

Зиберај је за РСЕ рекао да би “агресивно понашање Србије, организовање такозване хуманитарне кризе, хапшење косовских грађана, супротстављање Косову на међународном плану и креирање информативне кампање и лажна пропаганда против Косова, требало да буде заустављено”.

Према његовим речима, када се створе услови и Србија повуче, како каже, наметнуте тензије, ова одлука ће бити укинута.

“Лопта је на страни Србије да делује као конструктивни сусед. Шовинистичке изјаве Брнабићеве познате су целом свету. Она је персона нон грата” на Косову”, рекао је Зиберај.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here