Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Српски позоришни, телевизијски и филмски глумац Милан Лане Гутовић добитник је највишег признања 49. Позоришног фестивала најбољих комедиографских остварења Србије “Дани комедије” у Јагодини – “Златног ћурана” за животно дело.

Популарни глумац, у својој богатој уметничкој каријери, оставио је дубок траг и постао, захваљујући пре свега телевизијским серијама, популаран и омиљен код најшире публике.

Одлука је донета на седници колегијума Културног центра и Фестивала “Дани комедије”, а популарном драмском уметнику биће уручена 20. марта 2020. године на отварању 49. “Дана комедије”, саопштено је из Културног центра.

У саопштењу које је потписао директор Културног центра Небојша Петровић се истиче да се Гутовић, још на првим “Данима Комедије” пре 49 година сусрео са публиком Јагодине улогом у легендарној представи “Буба у уху” Југословенског драмског позоришта.

За улогу Владимира у представи “Пучина” Југословенског драмског позоришта, игране 1978. године, Гутовић је на “Данима комедије” награђен статуетом “Ћуран”.

Посебно је познат по улогам Срећка Шојића у серијама “Тесна кожа” и “Бела лађа”.

Историографија позоришног живота у нашој земљи увек ће бележити да је Лане Гутовић био један од чувених миљеника Бојана Ступице, такозваних “Бојанових беба” од којих помињемо његове колеге са класе Јосифа Татића, Светлану Бојковић, Ивана Бекјарева, Ђурђије Цветић и Танасија Узуновића.

Награда “Златни ћуран” се састоји од статуете ћурана, уникатне плакете и новчаног износа дар Комерцијалне банке.

Награда је установљена 2001. године и до сада су је добили глумци: Миодраг Петровић Чкаља, Данило Бата Стојковић, Мира Бањац, Љубомир Убавкић – Пендула, Никола Симић, Оливера Марковић, Бора Тодоровић, Властимир Ђуза Стојиљковић, Петар Краљ, Милена Дравић, Јелисавета Сека Сабљић, Рада Ђуричин, Светлана Бојковић, Иван Бекјарев, Власта Велисављевић, Предраг Ејдус и Љиљана Драгутиновић.

Добили су је и редитељ Драгослав Лазић, позоришни писци и критичари Мухарем Первић и Милосав Буца Мирковић и режисер Дејан Мијач, који је одбио да је прими.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here