Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Јунски програми „Змајевих дечјих игара“ отворени су у Сремској Каменици, под слоганом „Где шапуће Дунав“. Овогодишњи лауреати за дечју књижевност су Зоран Пеневски и Снежана Шаранчић Чутура, а награда Змајев песнички штап уручена је књижевнику Божидару Мандићу.

Пре отварања, најмлађи су цвећем окитили споменик омиљеног песника, а глумац Милан Ковачевић, прочитао је песму, којом је управо Змај, на вечни починак, испратио свог пријатеља Ђуру Јакшића.

„Што ја почех, ти продужи, још смо дужни, ти одужи“.

У дворишту Чика Јовине родне куће у Сремској Каменици, његовом поезијом, продужила су деца.
За дванаестогодишњег Душана, Змајева поезија је рецепт срећног детињства.

„Живот уз Змајеву поезију ће бити лепши него у животу са тим електронским уређејима“, сматра Душан.

Част да отвори Змајеве дечије игре, припала је Божидару Мандићу, добитнику Змајевог песничког штапа.

„Ја се борим за један другачији свет у којем ће дете предводити филозофију цивилизације. Дете има предлоге, а одрастао човек, будимо искрени, нема више преглога. У том смислу, веома је важно да вратимо достојанство песничке речи“, наглашава Божидар Мандић.

Међу песницима, који су и овог јуна дошли да одају почаст Јовану Јовановићу Змају је и Љубивоје Ршмовић.

„Од Змаја свакако, кога славимо и данас, и сваког јуна овде у Каменици, заиста почиње једна врста револуционарног преображаја стваралаштва за децу, односа према деци“, наводи песник Љубивоје Ршумовић.

На Змајевим дечијим играма, до 12. јуна, биће одржано више од 100 различитих програма за децу на тридесет локација у Новом Саду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here