1. 06. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је данас изложбени простор Центра за роботику и вештачку интелигенцију у образовању и том приликом истакао да је тај центар показатељ напретка и развоја образовања у Србији.

У једној од лабораторија присутни су могли да виде како изгледа једна лекција из физике, а затим су обишли и зону у којој се развијају вештине потребне за 21. век, али и особине као што су сарадња и тимски дух.

Домаћини су том приликом, између осталог, представили робота Ему, паметне учионице опремљене интерактивним таблама које су повезане са таблетима које имају ученици, као и софтвере који су направљени да олакшају одржавање часова.

“Роботика и иновативне технологије су пут у будућност и то је за нашу земљу најважније. Данас можемо да видимо да је и ово могуће у Србији. Захвални смо нашим кинеским пријатељима и компанији НетДрагон. Kина је водећа земља света у вештачкој интелигенцији и роботици, срећан сам што смо могли много тога да научимо“, рекао је председник Вучић.

Центар је заједнички подухват Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније “NetDragon Websoft Holdings Limited” и део је стратешког програма развоја Србије који препознаје значај и предност знања, иновација и интернета.

Обиласку изложбеног простора, који је смештен на Учитељском факултету Универзитета у Београду, присуствовали су и министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије Младен Шарчевић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо.

Свечано отварање овог центра планирано је за прву половину јула, када ће у Београд доћи и кинески партнери.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here