Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Судско веће Вишег суда у Београду данас је осудило Зорана Марјановића на максималну казну затвора од 40 година за свирепо убиство супруге Јелене Марјановић.

“Зоран Марјановић није извршио савршен злочин, он је извршио тешко убиство. Судско веће је чврсто уверено да је он извршио убиство своје супруге на свиреп и подмукао начин”, рекла је у образложењу пресуде председница судског већа судија Јелена Шкулић, напомињући да је пресуда донета једногласно.

Детаљно образлажући пресуду Шкулић је навела да је суд утврдио да су тог дана Јелена и Зоран заједно са ћерком дошли на насип, након чега је Јелена започела трчање, док су Зоран и њихова ћерка отишли да шетају.

Како је рекла, Зоран је тада намерно искључио телефон и кренуо за Јеленом, након чега је сустигао, намамио је у канал и тупим предметом јој нанео више повреда у пределу главе.

На основу повреда и доказа са лица места, као што су Јеленине патике, гумица за косу и прамен косе, доказано је да је она бежала од убице и покушала да се спаси.

Шкулић је рекла да су апсурдни наводи одбране да је Јелену напао непознати човек, јер је немогуће да Зоран није чуо и видео своју супругу у том тренутку.

Такође, сведок је потврдио да је видео на насипу мушкарца и жену који су били обучени исто као Јелена и Зоран тог дана.

Суд сматра да је Зоран пријавом Јелениног нестанка полицији хтео да прикрије злочин, те да је тада симулирао забринутост и да је Јелену ословљавао са мајка, а не именом или супругом.

Шкулић је оспорила наводе одбране да је убица нека трећа особа, јер та особа није знала да ће Јелена сама кренути да трчи баш по насипу у Борчи, јер су претходно били на Лабудовом језеру од ког су одустали због гужве, што доказује да је само он знао где ће се она налазити у том тренутку.

Такође, вештаци су током суђења рекли да је убица имао јаке емоције према оштећеној, када се узму у обзир начин и интензитет повреда.

Шкулић је посебно нагласила да је једино на Зорановим панталонама нађено блато истог састава као из канала у ком је Јелена убијена, док његов отац и брат нису имали блато, а такође су учествовали у потражи за Јеленом.

Судија је детаљно образложила да се блато које је пронађено на Зорановим панталонама поклапа једино са блатом из канала у ком је убијена Јелена, док се не поклапа са блатом са насипа и око насипа.

Марјановић је, како је рекла Шкулић, од почетка суђења тврдио да се није спуштао до канала и да није силазио са насипа.

Недостатак крви на Зорановој одећи суд правда чињеницом да је Зоран по доласку на насип имао дугачку црну јакну, коју је кад се вратио из полиције променио у краћу црну јакну, што се такође види на сликама.

Шкулић је рекла и да су вештаци утврдили да је крвави траг релативно свеж и да је настао капањем са предмета или са особе, што оспорава тврдње одбране да је настао у фебруару.

Марјановићу је након изрицања пресуде одређен притвор због узнемирења јавности, који може трајати до упућивања на извршење казне.

Он је од почетка суђења тврдио да није убио своју супругу, али је одбио да одговара на питања тужилаштва током суђења.

Марјановић се од 12. јуна 2018. бранио са слободе, пошто му је тада Апелациони суд укинуо притвор, у којем је био 10 месеци.

Био је ухапшен 15. септембра 2017. године, годину и по дана након убиства.

И пре тога је био привођен, али је након испитивања у полицији и на полиграфу пуштан због недостатка доказа.

Пре хапшења је у више наврата у медијима говорио о убиству, а учествовао је и у једном телевизијском ријалити програму.

Марјановић ухапшен, биће одведен у Централни затвор
Зоран Марјановић, којег је Виши суд у Београду осудио на 40 година затвора због убиства супруге Јелене Марјановић, ухапшен је данас, преносе београдски медији.

Како наводе, Виши суд у Београду је након што је изрекао пресуду послао решење о одређивању притвора Марјановићу у одељење за претраге Управе криминалистичке полиције.

Марјановић је ухапшен око 14 часова и биће одведен у притвор у Централни затвор у Београду.

Виши суд у Београду осудио је Зорана Марјановића на казну затвора од 40 година за тешко убиство супруге Јелене Марјановић 2. априла 2016. године у Борчи.

Након изречене пресуде адвокати одбране су добацивајући увредљиве коментаре судском већу љутито напустили суђење, као и једна црна жена која је викала у суду да је Марјановић невин човек.

Шкулићева је приликом изрицања пресуде рекла да је несумњиво доказано да је Марјановић искористио поверење своје супруге и убио је на свиреп и подмукао начин како је описано у оптужници.

Она је рекла да је Марјановић у тренутку извршења кривичног дела био свестан дела и забрањености истог.

По налажењу суда, олакшавајуће околности су да је отац двоје деце и да раније није осуђиван, док је од отежавајућих околности ценио начин извршења дела, као и поверење његове супруге, али и држање након убиства.

Ово је првостепена пресуда на коју ће и одбрана и тужилаштво имати право жалбе Апелационом суду у Београду, који ће донети правоснажну пресуду.

Он је на почетку суђења у новембру 2019. године детаљно изнео своју одбрану негирајући да је убио супругу, али је одбио да одговара на питања тужилаштва.

Думнић: Пресуда Марјановићу скандалозна

Адвокат Никола Думнић, бранилац Зорана Марјановића, бурно је реаговао поводом ове пресуде и назвао је скандалозном.

Наиме, Думнић и други Марјановићев бранилац Стефан Јокић нису сачекали завршетак изрицања пресуде, већ су, након што је судија рекла да је Марјановић осуђен на 40 година уз љутите коментаре упућене судском већу напустили судницу.

Думнић се по изласку из Палате правде обратио новинарима и рекао да не постоји персонални доказ који указује да је Марјановић починио убиство.

“Нико га није лично видео да је починио убиство, као што ни на њему ни на њој (жртви) није пронађен траг који би упућивао на закључак суда”, рекао је Думнић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here