Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Наредна три дана бечејски главни градски трг је велика позорница где се могу видети егзотичне игре и плесови уз необичне мелодије из свих крајева света. Реч је о фестивалу фолклора који због чувања културне баштине помаже и УНЕСКО.

Обучен у традиционалну српску народну ношњу једногодишњи Небојша Марчић из Бечеја најмлађи је међу више од 500 учесника 4. Међународног фествала фолклора “Бечеј фолк фест”.

“И мама се бавила фолклором, давно беше, тако да наставиће и он ваљда ту традицију”, каже Ивана Мишковић из Бечеја.

На Међународном фестивалу фолклора у Бечеју осим домаћих и ансамбли из Грузије, Русије, Словеније, Мађарске, Египта, Шпаније, Француске и Мексика.

“Организација фестивала је одлична. Свиђа ми се у Србији, људи су пријатни и храна је јако укусна. Фестивал је прилика да се боље упознамо са играчима из других земаља”, истиче Валерија Херера из Мексика.

“Представићемо традиционалне игре из Египта. То су саиди, балади и још неки плесови који се вековима преносе на нове генерације”, наводи Мунир Сајид из Египта.

Четврти “Бечеј Фолк Фест” траје четири дана и заузима посебно место у мапи културних догађаја у региону, јер је Комисија републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ преузела покровитељство ове манифестације која има за циљ чување и промовисање светског нематеријалног културног наслеђа.

“То покровитељство је доказ да фестивали које смо досада организовали су били успешни, да су имали одредјени квалитет што у погледу изводјења, организације, квалитета ансамбала и то значи да смо претходне три године сваке године напредовали. То је резултирало покровитељством које имамо до 2021. године”, каже Снежана Секулић, из бечејског КУД-а “Ђидо”.

Бина као да није довољна да би се играчи фолклора представили, па се на главном градском тргу и улицама Бечеја ових дана могу видети разиграна кола и необични плесови из свих крајева света.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here