Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Влада Републике Србије саопштила је данас да је, након једногодишњег међународног архитектонског конкурса, који је спровео УНДП, лондонски архитектонски студио Аманде Левит (АЛ_А) изабран да изради пројекат нове концертне дворане Београдске филхармоније.

Концертна дворана Београдске филхармоније је највећа културна инвестиција у региону деценијама. Смештен поред историјске Палате Србија на Новом Београду, пројекат представља изузетну посвећеност изградњи светлије, одрживије будућности града према визији Ивана Тасовца.

Са више просторија за извођење, одржавање проба и креативни рад, укључујући симфонијску концертну салу са 1.600 места, дворана ће бити прва те врсте на Балкану, међународно призната платформа за музичко извођење светске класе која ће допринети друштвеном, економском и еколошком развоју Србије.

У име Владе Србије, у партнерству са Кабинетом премијера Републике Србије, Министарством културе и информисања, Градом Београдом и Београдском филхармонијом, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) покренуо је 2021. године међународни конкурс за дизајн намењен најпознатијим светским архитектонским фирмама. Пристигло је 37 пријава из 15 земаља, а осам кандидата је позвано да пређе у следећу фазу.

Међународни жири, састављен од архитеката, стручњака за концертне дворане и конкурсе, као и од представника Владе Србије, Министарства културе и информисања, Града Београда и Београдске филхармоније, оцењивао је нацрте развијене по детаљним смерницама и техничким концептима које су израдили консултанти за стратешко планирање уметности и културе британске мултинационалне фирме Аруп, као и према плану детаљне регулације Града Београда.

Од финалних шест кандидата добијених и оцењених од стране жирија, за победника је проглашен лондонски студио АЛ_А.

Вршилац дужности директора Београдске филхармоније Дарко Крстић рекао је да будућност те институције коначно добија своје јасне контуре, подсетивши на то да је пре много година, некадашњи директор Филхармоније Иван Тасовац кренуо у вишедеценијски сан – да сагради величанствени дом за Београдску филхармонију, водећи оркестар у региону, стварајући међународно признати центар за музику, регионални центар културе и уметности и нови симбол Београда и Србије.

Директорка АЛ_А Аманда Левит истакла је да величанствено окружење парка Ушће, на обалама реке Дунав, шаље моћну поруку о преображењу и поновном враћању природи наших градова како бисмо их учинили зеленијим и лепшим просторима, оценивши да је то одлично место да се пошаље порука визије Србије за будућност.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је концертна дворана Београдске филхармоније тренутно највећи инфраструктурни пројекат у области културе у Србији и у региону, али и један од највећих у Европи.

АЛ_А је награђивани архитектонски студио који је основала архитекта Аманда Левит, добитница британске награде РИБА Стерлинг. Њени завршени пројекти укључују нови улаз, двориште и галерију за музеј Викторија и Алберт у Лондону и Музеј уметности, архитектуре и технологије у Лисабону.

Израда техничке документације подељена је у три фазе и биће у складу са Законом о изградњи и планирању. Рок за израду техничке документације и добијање свих потребних дозвола и сагласности процењен је на 18 месеци.

Аманда Левит (АЛ_А) о овом пројекту каже да је  Концертна дворана Београдске филхармоније је изузетно значајан пројекат за град Београд и Србију. Пројекат је највећа културна инвестиција у региону деценијама, смештена на важном месту са невероватно богатом историјом – поред Палате Србија, на ушћу двеју великих европских река и са погледом на природну очуваност Великог ратног острва. То је изузетан показатељ амбициозне визије које Београд има за своју будућност.

Концертна дворана Београдске филхармоније састоји се од четири главне просторне целине – велике дворане за концерте, сале за рецитале, креативног центра и подијума – сваки са другачијим карактером, славећи различите музичке жанрове, привлачући различиту публику и подстичући различите активности.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here