Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Изасланик немачке владе за Балкан Мануел Зарацин изјавио је да од Србије треба “јасно тражити” да се прикључи санкцијама ЕУ према Русији а да притом за Београд “не може да буде изговор” да увози руски гас јер га увози и Немачка.

У разговору за Дојче веле (DW), Зарацин, политичар владајућих Зелених је, одговарајући на питање о томе што Србија и даље увози руски гас, рекао “и ми увозимо гас.”

Утолико се, како је рекао, с једне стране мора водити рачуна да се председнику Србије Александру Вучићу стави до знања очекивање да се придружи санкцијама ЕУ према Русији, али да му се истовремено “не да могућност да тврди како ће то његову земљу оставити без грејања, јер и ми пазимо да наше одлуке код нас економски имају сагледиве последице”.

Он је такође рекао да предлог Европске комисије да се сместа додели кандидатски статус Украјини и Молдавији шаље добру поруку Западном Балкану и да та одлука Брисела показује “геостратешки значај проширења ЕУ” и да ту има “нових импулса”.

Зарацин се залаже за конкретне кораке на самиту ЕУ и Западног Балкана који се одржава сутра у Бриселу.

Каже, крајње је време да се отпочну преговори са Северном Македонијом и Албанијом, те да “Косово” добије визну либерализацију.

Како је рекао, за БиХ и даље остају исти услови, а Немачка се враћа у мисију ЕУФОР-а посебно како би се избори у октобру одржали у сигурној атмосфери.

“Обећање о проширењу из Солуна још важи”, позива се Зарацин на закључке ЕУ из 2003. године, када је речено да Унија није потпуна без балканских земаља. Зато је, каже немачки политичар, кључно да ЕУ покаже веродостојност и одржи дату реч.

Према његовом уверењу, руске власти знају да се у региону лако могу произвести негативне последице, те је зато важно да ЕУ и земље Западног Балкана сада буду на истој страни.

“Зато бих молио све да што брже достигну што више сарадње и међусобних позитивних договора – пре него што Кремљ покуша да профитира од наших зађевица и мањка заједништва међу нама и унутар региона”, додаје он.

Зарацин је оценио да иницијатива Отворени Балкан није довољно инклузивна насупрот томе, за Берлински процес каже да се са новом енергијом спремају велики помаци: “На столу имамо спремна четири споразума који би значили велики корак ка развоју заједничког регионалног тржишта”.

“Нова немачка Влада има чврсти циљ да се током целог мандата интензивно бави регионом. Ангажоваћемо се дугорочно и стратешки”, додаје повереник Владе у разговору за Дojче Wеле.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here