Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

До поноћи РИК-у је предато осам кандидатура за председничке изборе. Чека се проглашење две, а редослед кандидата на изборној листи биће утврђен жребом.

У поноћ је истекао рок за подношење изборних листа за парламентарне и председничке изборе 3. априла. РИК је прогласио 16 листа за парламентарне изборе. Најкасније до 18. марта требало да буде објављена збирна изборна листа до када би требало и да се закључи бирачки списак и утврди број бирача. Позиви за гласање требало би да буду достављени до 28. марта. Од 31. марта до 3. априла треба да се поднесу захтеви за бираче који нису у могућности да гласају на бирачком месту.

Конвенција СПС-а у Кикинди

Социјалистича партија Србије одржала је конвенцију у Кикинди на којој је председник СПС-а, Ивица Дачић, истакао да је у овим тешким и турбулентним временима, најбоље решење за Србију да председник и даље буде Александар Вучић, а он лично премијер наше земље и да је спреман да преузме одговорност на највишим државним функцијама заједно са својим коалиционим партнерима.

“Зато и када говорим глобално, никада не позивам грађане да гласају за мене већ себе и своје интересе, своју децу и породицу. Свако ко буде мислио на интересе своје деце, сигуран сам да ћемо ми, као заступници оних који живе од свог рада, имати велики број гласова. Ми смо спремни да преузмемо одговорност на највише државне функције, показали смо свих ових година заједно са Александром Вучићем да смо ми најозбиљнији партнери и да зато избор Вучића за председника и моја кандидатура за премијера је најбољи избор за Србију’’ – поручио је Дачић на конвенцији у Кикинди.

На скупу у највећем граду на северу Баната присуствовали су високи функционери СПС-а, као и представници странака које са Социјалистичком партијом Србије заједно излазе на изборе.

„Уједињени за победу Београда“ – Јанковић у Лазаревцу: Помоћи ћемо ЕПС-у да се стабилизује и финансијски консолидује

Носилац листе “Уједињени за победу Београда” и кандидат за градоначелника, у склопу кампање “Београд те зове”, проф. др Владета Јанковић представио је грађанима Лазаревца програм за Београд који се односи на проблеме ЕПС-а, екологије и младих.

Јанковић је окупљенима рекао да је у Лазаревац дошао као вођа једне младе репрезентативне екипе, у којој је свако врхунски стручњак у својој области.

Обећава да ће уколико победе на изборима већ од 4. априла основати непристрасну комисију за ревизију пословања Града Београда.

“Жеља нам је да слушамо грађане, да испунимо оно што желе. Врло је важно да по преузимању власти променимо средства принуде, тако што ће грађани на нивоу општина бирати шефове полиције, а за то треба да се мења закон, али ако победимо у Београду, имаћемо услове”, навео је Јанковић.

Лазаревац ће нам бити једна од зона приоритета. Победа у Београду би значила практичан крај ове власти. Наша коалиција у овом тренутку је најјача опозициона група. Ако победимо 3. априла кренућемо у другу, нову будућност.”, истакао је Владета Јанковић.

Како је напоменуо, ЕПС се нашао у врло тешком положају, прошле године, када су сви блокови испали, десиле су се готово незамисливе ствари.

“Предвидели смо мере у Граду Београду да помогнемо ЕПС-у да се стабилизује и финансијски консолидује, кроз субвенционисање свих система топлотне и електричне енергије. Прошле године је ова власт увела акцизу на електричну енергију, а након тога на нафту. Том

комбинацијом акциза и поскупљења, држава је учинила удар на кућни буџет грађана”, оценио је Јанковић.

Наше мере, после 3. априла, пре свега ће се односити на спречавање оваквих утицаја из сфере енергетике на буџет грађана.”, изјавио је Горан Каличанин, задужен за енергетику у Јанковићевом тиму.

“Људи се у овом граду осећају као грађани другог реда, а ова власт то не жели да промени. Свако вече у 23 часа у Лазаревцу се гаси вода, што није нормално водоснабдевање у 21. веку. Загађење ваздуха је велики проблем у Лазаревцу, свако шесто дете се овде роди са астмом”, додаје Каличанин.

Поред Каличанина, са Јанковићем у Лазаревцу били су и други чланови тима – проф. др Владимир Обрадовић, Стефан Нинић и Душан Никезић, кандидат за народног посланика.

Вулин: Само убедљива победа Вучића гарантује мир и стабилност

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин рекао је данас у Бајиној Башти на скупу своје партије да само убедљива победа Александра Вучића на предстојећим изборима гарантује мир и стабилност Србије, те да гласањем за Александра Вучића гласамо за војну неутралност Србије и наставак вођења независне и самосталне политике.

“Председник Србије Александар Вучић је први лидер Срба који је постао лидер свих Срба, не зато што му је то неко дао или што му је неко наметнуо или што је неко наредио, већ зато што су га Срби без обзира где живе прихватили као свог вођу, као свог председника”, навео је Вулин.

Додао је да Срби знају да ако немају јединствено вођство и ако нису јединствен политички народ неће их ни бити.

Додао је да гласање за Вучића значи и гласање за то да Србија остане војно неутрална, да никада неће бити део НАТО пакта, да неће уводити санкције својим пријатељима.

Гласањем за Вучића, навео је, “гласате за то да ћемо се развијати као и до сада улажући у себе, не покушавајући да се додворимо странцима, ви гласате за право српског народа да одлучује сам о себи”.

Председник ПС је поручио и да само убедљива победа Александра Вучића на предстојећим изборима гарантује мир и стабилност Србије, а мир и стабилност, додао је, морају се задржати у овом немирном и нестабилном свету.

Вулин је навео и да држава на челу са Вучићем равномерно улаже у све крајеве Србије и да се у Бајиној Башти и околини наредних година очекују велики инфраструктурни пројекти.

Народни посланик Српске напредне странке Крсто Јањушевић позвао је све грађане Бајине Баште да својим гласом 3. априла подрже политику мира, стабилности и напретка, политику председника Александра Вучића.

Скупу Покрета социјалиста у Бајиној Башти присуствовали су и начелници општина Сребреница и Братунац, Младен Грујичић и Срђан Ранкић, као и посланици парламента Републике Српске.

Алексић у Књажевцу: Темељна децентрализација услов за развој Србије

Потпредседник Народне странке и трећи на листи “Уједињени за победу Србије” Мирослав Алексић изјавио је у Књажевцу да је “неопходно хитно спровести темељну децентрализацију Србије, јер само децентрализована Србија може бити развијена”.

“Трагично је што се данас празне југ, исток и запад Србије, села нестају, људи одлазе, јер је Србија централизована земља и људи немају шансе да опстану бавећи се пољопривредом или плету каблове за 33.000 динара месечно, као запослени у ‘Аптиву’ у Књажевцу”, рекао је Алексић у разговору са Књажевчанима.

“Када сви делови Србије буду једнако развијени, када једнаке шансе буду имали људи у Београду, Нишу, Новом Саду, Књажевцу, Ужицу, Бору и Бајиној Башти, тада можемо рећи да ће Србија да напредује”, додао је Алексић.

Алексић је истакао да је власт, међутим, приватизовала целу Србију, шуме, реке и природна богатства и „уништила је сељака”, ради шта јој падне на памет.

“Богате се, краду на инфраструктурним пројектима и вређају и омаловажавају грађане. Сасећи ћемо крађу и тај новац ћемо уложити и у равномерни развој свих делова Србије”, рекао је Алексић.

Алексић је додао да ће после промене власти одговарати свако ко се буде огрешио о законе, а институције ће одлучивати где ће се улагати новац и то на основу потреба грађана, а не на основу политичке кампање засноване на интересу СНС-а, који уцењује људе по фирмама, тражи капиларне гласове и не да запосленима уговоре о раду.

“Промена из корена значи да се у Србији мора успоставити систем у којем ће важити једнака правила за све и у којем нико неће бити изнад закона. То значи да неће цела Србија да ради да би се богатила једна групица људи на власти која улаже народни новац само у изградњу Београда. Морамо да улажемо једнако у све делове Србије”, рекао је Алексић.

Алексић је навео да Србија на изборима 3. априла има јединствену шансу за промене.

“Не знам да ли ћемо имати сличну прилику у будућности. Србија има још једну шансу да после пада са власти председника СНС-а Александра Вучића направимо озбиљну државу у којој ће институције одлучивати шта су приоритети, а не неки вођа”, рекао је Алексић.

Алексић је позвао грађане да мисле својом главом и да гласно говоре, јер “Србија припада свима нама, а не, како је рекао, Вучићу и његовој банди”.

“Позивам вас да гласате за листу ‘Уједињени за победу Србије’. Опозиција се ујединила и стала наспрам корумпираног и бахатог режима који разара Србију”, закључио је Алексић.

Тепићева у Неготину: Институције се морају ослободити “ботовања и рекетирања”

Мариника Тепић на конвенцији листе “Уједињени за победу Србије” у Неготину рекла је да не може ниједна партија да “среди” државу, то могу само институције, али да за то морају да се обезбеде услови.

“Институције се морају ослободити ботовања и рекетирања, професионалцима се мора омогућити да раде свој посао. Неће јавна предузећа више служити томе да запослени јуре противнике, да буду робови партије, него да поправљају систем и служе грађанима” истакла је Тепићева.

Додала је да нам не треба “самозвани отац Србије”, него да људи раде по закону и да их нико не кажњава због тога, а председнику Александру Вучићу је поручила да “му држава није подрум у Јајинцима где договара комбинације са Арапима, Милом, криминалцима”.

“Преузећемо обавезу да поправимо све што си покварио, вратимо све што си отео, као што смо вратили и покрадену девизну штедњу, као што смо ‘вратили Србију у свет када си је изоловао са твојим Шешељем‘”, поручила је Тепићева.

СНС – Вучић: “Други нека говоре језиком увреда, ми ћемо чињеницама”

Председник СНС и председнички кандидат Александар Вучић поручио је данас у Врању да се на изборима 3. априла бира у ком ће правцу ићи Србија, која не жели да се враћа у прошлост и пропадање, већ да иде у будућност.

“Овде рачунамо на најубедљивију победу у Србији, и зато је важно да изађете. Бирамо смер којим ће ићи наша држава. А, онима који вређају, од папира праве авионичиће, а нису ниједан авион могли да набаве за Србију, поручујемо да се задрже на папирним авионима, а ми ћемо наставити да купујемо све што треба и да производимо све што је земљи потребно”, поручио је Вучић на предизборном скупу у Врању.

Нека они говоре језиком мржње и увреда, а ми ћемо чињеницама, додао је Вучић.

“Време је да побеђују они који раде и боре се. Нећемо у прошлост, пропадања и беде Србије, хоћемо у будућност”, рекао је Вучић.

Скуп је почео извођењем химне Србије, а грађани у Врању, који су се окупили и сат времена пре почетка, носили су транспаренте “Врањска бања је уз Вучића”, “Ацо Србине, Јумко је уз тебе”, док се кроз окупљене протезала дугачка застава Србије.

Вучић је посебно поздравио запослене у Јумку, наводећи да је држава помогла Јумку и увек ће бити ту да помогне.

“Мислили су у једном тренутку да је крај Јумка, али онда смо кренули да се боримо, схватили да можемо да изгурамо и сада је Јумко стабилан и биће још стабилнији и имаће још више посла”, поручио је Вучић.

Како је рекао, како године долазе, све је опрезнији, а будући да је време у којем се налазимо захтева стрпљење, трпељивост и опрез, озбиљност и одговорност, каже да је са садашњим искуством, има страх само од онога шта неки други могу да нам донесу.

“Немам страх од онога што ми можемо да урадимо, верујем у вас. Долазио сам у Пчињски округ више него било који владар у 50 година, јер сам веровао у вас и све нас. Знао сам да можемо да кренемо да померамо ствари, да заједно можемо много тога да урадимо”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Врање деценијама чекало аутопут, а за неколико година биће и брзе пруге до Ниша, али и до Прешева и Скопља.

“Имаћете 120 -160 километара на сат пругу до Ниша, а од Ниша до Београда 160-200 км на сат. Да видите колико смо у стању да променимо када заједно радимо”, рекао је Вучић.

Подсетио је на случај Геокса, који је отишао чим је искористио субвенције, па је акутелна власт морала да проналази решења.

“А, данас сам присуствовао отварању немачке компаније за 650 људи, и турског Текласа који ће да запосли 1.500 људи. То је 1.000 људи више него у Геоксу, а плате ће бити 60-70 одсто веће. И онда ме неко пита што сам овде посебно радостан…”, додао је он.

Навео је да, и поред свих увреда и псовки политичких противника, када крене у кампању и обраћа се људима, схвати колико је то хиљада и хиљада људи који поштују рад, труд и посвећеност.

Навео је да је Врањска бања једно од највећих градилишта у Србији, која ће бити “наш Сент Мориц”, у коју ће долазити људи из окружења.

Истакао је да је велика вест за Трговиште и Бујановац трећа фабрика Текласа, која ће запослити људе који много година нису добили инвестицију.

Додао је да није задовољан колико је урађено за Босилеград, али да ће то бити учињено, како би људи остали на своме, а захвалио је и грађанима Прешева што, како каже, чувају огњишта, срско и ромско име и презиме, о којима се није довољно бринуло, али хоће у наредном периоду.

Најавио је да ће у Врању бити обновљен део здравственог центра, хируршки део, са новом опремом, спортска дворана, затворени базе, стадион, регионални центар за управљање оптадом, биће решен проблем са водоводним цевима…

“То су невероватне промене, на стотине милиона евра.. А, за све то је потребан је мир и стабилност”, нагласио је Вучић и додао да подржава мир, стабилност и резултате, а не празне приче.

Изједа га то што се дешава у Европи и свету, јер то, каже, руши пола снова, за једну ноћ, али да му указује и колико је важно да се боримо за Србију, да чувамо мир и стабилност.

“Зато је важно да наше одлуке не буду исхитрене. Суштина је како ко ради и може ли му се веровати… Наша позиција је тешка, молим вас да разумете да се борите за своје породице, и да бирате оне који хоће да се боре”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је ситуација никад тежа, додајући да су данас и Бугари најавили да ће, уколико Руси крену да плаћају у рубљама, да нам пресеку гас.

“Успоставили смо контакт са бугарским и руским партнерима, кажу да је све у реду и да неће бити проблема… Наше је да изгурамо ово, да се провучемо уз најмање штете, доста су Срби гинули у ратовима и сваком сукобу, време је да чувамо децу и будућност, да градимо Србију, а не да бирамо оне који ће да руше”, рекао је Вучић.

Поновио је да не разуме оне који кажу “никад не реци никад НАТО-у”, истичући да је Србија данас способна да чува своје небо и земљу.

“Када Џејми Шеј каже да се обрати пажња, јер Вучић озбиљно наоружва Србију… Моја порука њему је једна – да ли је те бар мало срамота, барабо једна, што си нам побио децу 1999. године?”, упитао је Вучић.

Поручио је да ће Србија чувати мир са НАТО-ом, али то је довољно:

“Ништа више не треба. Хвала на свему, у НАТО нећемо”.

Додао је да је интерес Србије увек мир и компромис, и да наш народ на КиМ треба да зна да је Србија уз њих, и да је време прогона и погрома завршено.

“Они који би да прогоне наш народ, тај филм више неће гледати”, поручио је Вучић.

Додао је да је важно запошљавати људе и доводити инвеститоре, сада када је земља притиснута несташицом сировина, али и поручио да Србија имао довољно хране, од југа до севера земље.

На скупу су говорили и кандидати са листе “Александар Вучић – Заједно можемо све”, математичар Стојан Раденовић и глумац Лазар Ристовски.

„Српска стварност“ / Изборни штабови странака /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here