Mesto za reklamu
You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂
  1. 03. 2022.

Делегација Савета Европе долази да посматра изборе у Србији

Делегација Парламентарне скупштине Савета Европе боравиће у Србији од 1. до 4. априла 2022. како би, заједно са посматрачима из Парламентарне скупштине ОЕБС-а, Европског парламента и Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права, посматрала одвијање председничких и ванредних парламентарних избора, највљено је данас из Савета Европе.

Делегација Савета Европе, коју чини 19 чланова на челу са пољским политичарем Александером Поциејом у Београду ће се, пре избора, састатити са лидерима и представницима политичких партија, члановима Мисије за процену избора ОДИХР-а, председником Републичке изборне комисије, представницима невладиних организација и медија.

У Стразбуру наводе да ће правну подршку током посете Делегације Савета Европе пружити члан Венецијанске комисије.

Међународни посматрачи ће 4. априла у Београду одржати заједничку конференцију за медије.

Три коалиције упозоравају на велики број фантомских бирача

Коалиција МОРАМО, коалиција Уједињени за победу Србије, коалиција Ајмо Људи, потписнице Споразума за одговорну Србију упозорили су данас на велики број позива фантомским бирачима тј особама које не живе на тим адресама, те да се такви позиви у великом броју појављују у поштанским сандучићима у Београду, али и у Србији.

“Режим је у паници и спремио се за перфидну изборну манипулацију али ћемо помоћу грађана успети да спречимо и овај покушај изборне крађе”, поручиле су три коалиције у саопштењу и позвале све те “противзаконито пријављене бираче” да се уздрже од гласања на изборним местима и општинама у којима не што повлачи и њихову кривичну одговорност.

Грађане су позвали да наставе да достављају доказе на мејл адресе три коалиције, “како би како би сваки фантомски глас био евидентиран и уписан као потенцијални прекршилац изборне воље”.

“Наши контролори на свим изборним местима знаће који су фантомски бирачи на том изборном месту и биће припремљени да реагују као и наши представници у изборним комисијама. Сви актери овог покушаја изборне крађе биће процесуирани, зато позивамо све грађане који имају прилику и да полицији доставе захтев за пасивизацију ових бирача”, поручили су у саопштењу.

Наводе и да је јединствен став све три листе да грађани у што већем броју изађу на гласање 3. априла, “да тиме поништимо покушај ове изборне манипулације и заједно сменимо ову аутократску власт”.

Коалиција „Уједињени за победу Србије“ – Понош: Ујединићу Србију, бићу председник свих грађана; Тепић: Дајте да завршимо са овом невољом

Председнички кандидат коалиције Уједињени за победу Србије Здравко Понош поручио је да ће, уколико победи на изборима, бити председник који је једнак према свим грађанима и да ће ујединити Србију.

Оценио је да је у Србији друштво подељено, а да је за то заслужна владајућа странка која је, како је рекао, поделила грађане “на своје и на остале”.

“Ујединићу Србију, бићу председник свих грађана Србије, бићу баш онакав какав Устав Србије налаже, а Устав каже да председник Србије репрезентује државно јединство Републике Србије”, казао је Понош у изборном видеу коалиције.

Тепић: Дајте да завршимо са овом невољом

Представници и симпатизери Коалиције Уједињени за победу Србије прошетали су дана Кнез Михаиловом улицом од Палате Албаније до Градске библиотеке, где су им се обратили носилац листе коалиције Мариника Тепић и кандидат за градоначелника Београда Владета Јанковић.

Тепићева је поручила да је широм Србије иста атмосфера осмеха, оптимизма и нестрпљења.

“Пет дана нас дели од коначне победе. Дајте да завршимо са овом невољом. Ми живимо у симулираној демократији. Људи нису дословце гладни као деведесетих, али неправда која нас је окупила, од породилишта и уписа деце у вртић до радних права и свих осталих окупила је све нас. Молим вас да у недељу буде свечан дан за све нас, да коначно ослободимо и оздравимо Београд и Србију јер људи су заслужили да живимо боље”, поручила је Тепићева.

Она је позвала грађане да гласају за листе број пет на парламентарним и београдским изборима, поручивши да је тим који има Владета Јанковић најбољи који Београд има.

Кандидат за градоначелника Београда Владета Јанковић позвао је окупљене да сачувају дух оптимизма и добре воље до недеље 3. априла, када, како је рекао, имамо прилику да измеримо своју судбину у добром правцу.

“За то нам је потребно да сви који мисле супротно од Српске напредне странке, а она своје право лице показује последњих дана порастом напетости, тензија и насиља, искористе своје бирачко право. Они који га не искористе немају после права да се жале како живе у погрешној земљи, јер морају утицати да се ствари промене”, поручио је Јанковић.

Он је изразио наду да ће Београдом од следеће недеље управљати способни људи у најбољим годинама, без хипотеке и терета прошлости, који неће ништа сакривати од грађана.

“Ове недеље имамо прилику да узмемо кључ од тамнице, зато грађани узмите кључ и удахните ваздух пуним плућима”, поручио је Јанковић.

У дефилеу Коалиције Уједињени за победу Србије учествовали су сви њени лидери Драган Ђилас, Мирослав Алексић, Зоран Лутовац, Борко Стефановић, Павле Грбовић, Јанко Веселиновић и други.

Коалиција СНС – Вучић: “Заједно стварамо будућност пристојне и модерне Србије”

Српска напредна странка одржала је предизборни скуп у Суботици, на којем је говорио председник СНС-а Александар Вучић.

Лидер СНС Александар Вучић изјавио је у Суботици да се нада да ће имати времена, жеље и енергије да учи мађарски језик.

– Хвала вам што сте овде са нама и што заједно стварамо будућност пристојне и модерне Србије – рекао је он.

Он је рекао да ће 41 милион евра бити инвестирано у реконструкцију болнице у Суботици.

– Остало нам је још 5 милиона евра да уложимо у позориште, да бисмо све завршили – рекао је он.

Он је рекао да ће покушати да постигне договор са Мађарском да буде лакши процес граничне контроле и говорио о изградњи комуналне мреже у Суботици.

– То су ствари које суштински мењају живот грађана и дају огромну вредност свима који живе у Суботици – рекао је Вучић.

Обећао је и 30 милиона евра за градски стадион.

– Суботица ће бити на сат и по до Будимпеште и на сат и 15 минута до Београда – обећао је лидер СНС.

Поновио је да је циљ да просечна плата буде 1.000 евра, а просечна пензија преко 500 евра.

Истакао је да је Иштван Пастор борио за сваки сегмент пријатељства две земље.

– Мађарска је била 12. економски партнер Србије, а сада је пети – изјавио је Вучић.

Рекао је да верује да је пред нама још много тога што можемо да урадимо.

Коментаришући вести о фантомским гласачима, Вучић тврди да се ради о измишљотинама.

– Чувајте наше међунационалне односе и чувајте наше изборе. Трећег априла да изађемо и да их победимо и бићу тужан ако не добијемо преко 60 одсто. Живела Србија! – поручио је Вучић.

Иштван Пастор из Савеза војвођанских Мађара се такође обратио окупљенима, истакавши да му је велика част што данас присуствује овом великом скупу у Суботици, а како је додао, посебна је част то што има прилику да се обрати на свом матерњем језику. 

– Наше надање је данас реалност, и Србија је данас јача него што је икада била – рекао је Пастор. 

Члан председништва СНС Игор Мировић изјавио је да грађане који су се окупили у Србији објединује исти сан и исти план.

Мировић је подсетио на Вучићеву биографију и рекао да “он може да стоји раме уз раме са највећим лидерима света”.

Како је додао, Србија мира ће се се градити и даље, као што је случај био и до сада.

Коалиција „Морамо“ – Веселиновић: Железничка станица једна од највећих жртава Београда на води

Добрица Веселиновић, кандидат за градоначелника испред покрета Не давимо Београд и коалиције “МОРАМО за добар град” каже да је измештање железничке станице из центра престонице жртва мегаломанске преваре Београд на води, која једе све пред собом.

У саопштењу се наводи да је у питању само један од примера бахатости садашње власти која игнорише интерес грађана зарад тајкуна блиских Српској напредној странци.

“Београд је једина престоница која више нема железничку станицу у центру. Железничка станица је измештена због мегаломанског пројека ‘Београд на води’ да би се погодовало тајкунима блиским Српској напредној странци”, рекао је Веселиновић.

Додаје се да Веселиновић обећава да ће таква пракса престати отварањем свих штетних уговора и укључивањем стручњака у решавање проблема, без оптерећења на рачун грађана, а са циљем да Београд постане добар град у служби људи који у њему живе а не повлашћених инвеститора.

“Покрет Не давимо Београд и коалиција ‘МОРАМО’ ће ревидирати и отворити све штетне уговоре и заједно са стручњацима доћи до решења без оптерећења на рачун грађана. Само тако можемо направити да Београд постане добар град који ће служити и расти у складу са интересима грађана а не повлашћених инвеститора”, каже Веселиновић.

Наводи се да се Покрет Не давимо Београд, заједно са грађанима, већ осам година бори за то да Београд буде добро уређен, солидаран и зелен град. Обећавају да неће одустати и да ће ту борбу наставити и у оквиру институција.

Коалиција „НАДА“ – Јовановић: Ако будем изабран, саветници ће ми бити Бећковић и Делић

Председнички кандидат Српске коалиције НАДА коју чини ПОКС и ДСС, др Милош Јовановић, најавио је на трибини у Зрењанину, да ће му, уколико буде изабран за председника Србије, саветници бити академик Матија Бећковић и генерал Божидар Делић.

Милош Јовановић је истакао да ће, уколико буде изабран, имати најбоље саветнике које  председник Србије може да има, саопштила је Инфо служба НАДА.

“Академик Матија Бећковић ће бити мој саветник за национална питања, културу и питања региона, а првенствено мислим на Црну Гору. Генерал Божидар Делић, највећи живи српски ратник, који је одбранио Косово и Метохију од покушаја копнене НАТО инвазије, ће ми бити саветник за одбрану и националну безбедност,” поручио је у Зрењанину Милош Јовановић.

Сучељавање ставова на РТС: Павле Грбовић и Снежана Пауновић о програмима својих листа

Снежана Пауновић са листе “Ивица Дачић – премијер Србије” и Павле Грбовић са листе “Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије” разговарали су у Јутарњем програму РТС-а о програмима својих политичких организација и очекивањима пред предстојеће изборе 3. априла.

Снежана Пауновић са листе “Ивица Дачић – премијер Србије” каже да је готово убеђена да Социјалистичка партија Србије остаје у извршној власти након избора, иако то нико не може да тврди.

“Верујемо у добар резултат Социјалистичке партије Србије и сигурно је да када смо истакли Ивицу Дачића као кандидата за премијера, дефинитивно смо понудили најбоље решење за Србију и српски народ и ту нема никакве дилеме”, сматра Пауновићева.

Истиче да добар резултат очекују и у Београду и да верује да Београђани разумеју важност и правац у којем је Београд кренуо.

“Кренуо је да се развија и постао озбиљна метропола. Пројекти који су пред Београдом нису мали, значајни су за грађане Београда и готово да сам убеђена да ће резултат Социјалистичке партије Србије бити бољи него што је био на прошлим избоима за Скупштину Града Београда”, каже Пауновићева.

“Београд се развија у погрешном правцу” 

Павле Грбовић са листе “Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије” каже да 3. априла увече очекује да ће остварити изузетно добар резултат односно освојити најмање једну четвртину гласова на парламентарним изборима.

“Очекујем наравно и да ће наш председнички кандидат генерал Здравко Понош ући у други круг председничких избора, где очекујемо да ће на крају и победити Александра Вучића”, истиче Грбовић.

Каже да очекују да од наредног понедељка дође до смене власти и у Београду јер ће, како каже, листа “Владета Јанковић – Уједињени за победу Београда” заједно са другим опозиционим листама које пређу цензус имати довољно одборника да формира нову градску власт.

Сматра да се Београд развија у потпуно погрешном правцу, да расте у висину и постаје готово неподношљиво место за живот, уместо да расте у ширину.

Коалиција СПС – ЈС – ЗС – Дачић: Боримо се за Србију праведну за све

Са предизборног скупа коалиције СПС-ЈС-ЗС кандидат за премијера и носилац листе Ивица Дачић поручио је данас да може да постоји само Србија која је праведна за све и у функцији је човека.

Дачић је подсетио окупљене на стандарде који су постојали у време социјализма у Србији.

“Људи су релативно лако добијали посао, а у градовима су добијали и друштвене станове. Кола и станови нису се ни закључавали. Био је мир, није било криминала… И сада они кажу “то је прошлост, то су ови црвени”, а ја вам кажем да није то прошлост, то ће да буде будућност јер само таква Србија може да постоји – Србија која је праведна за све”, поручио је Дачић.

Он је истакао да се социјалисти боре да се тај систем врати.

Коалиција СНС – Шапић: Обезбедићемо просторе за локалне амбуланте

Кандидат за градоначелника Београда Српске напредне странке Александар Шапић рекао је данас да ће ако буде изабран на ту функцију обезбедити просторе за локалне амбуланте, где би породични лекари могли лакше да воде рачуна о здрављу Београђана.

У циљу превенције и здравог развоја београдске деце, организоваћемо бројне бесплатне спортске програме, културне активности и едукативне садржаје, намењене управо најмлађим Београђанима, казао је Шапић.

“Даћемо пун допринос стицању услова за развој примарне здравствене заштите. Циљ нам је да ако се овај пројекат покаже успешним од стране Министарства здравља, да покушамо да у сваком београдском насељу обезбедимо просторе за локалне амбуланте у којима ће радити лекари опште праксе, породични лекари, који ће бити у сталном контакту са пацијентима. Они би имали онда потпун увид у њихово здравствено стање и значајно би касније растеретили читав здравствени систем наше државе”, поручио је Шапић.

Додао је да је захвалан др Даници Грујичић, која му је пре пар година овај пројекат представила и да се нада да ће заједно бити сутра у прилици да га заиста и примене и да он коначно заживи.

Др Грујичић је навела да се нада да ће примарна здравствена заштита у Београду заживети у периоду испред нас.

Шапић је нагласио да ће посебно водити рачуна о здрављу и образовању најмлађих Београђана и да ће, као што је то чинио и на општини Нови Београд, и на нивоу града системски за њих обезбедити бројне бесплатне садржаје попут бесплатног пливања, курсева страних језика, часова моторике за малишане у најранијем детињству, као и многе друге програме.

Српска радикална странка – проф. др Миљко Ристић: Сурчин ће имати специјалистицке службе као и канализацију

Кандидат за градоначелника Београда на предлог СРС Миљко Ристић разговарао је са Сурчинцима и поручио да ће имати бољу здравствену заштиту у дому здравља и решено питање отпадних вода које се одливају у њиве.

Ристић је рекао да СРС у свом програму има неколико приоритета који се пре свега односе на здравље грађана, како у Сурчину, тако и у Србији.

Додао је да велики број становника умире у односу на број који се роди па ће уколико се таква пракса настави Србија остати без становника.

“Постоји дом здравља у Сурчину који је неискоришћен, а има добре капацитете просторне. Треба примарну здравствену заштиту проширити на специјалистичке службе, методе дијагностике које овде нису биле могуће установити кроз прегледе ултразвуком, тестом оптерећења и другим лабораторијским анализама”, поручио је он.

Додао је да је у Сурчину приоритет и заштита животне средине јер се загађене отпадне воде у њиве што отежава производњу добре хране.

Коалиција „Уједињени за победу Србије“ . Мирослав Алексић: За забрану ископавања литијума у Србији

Потпредседник Народне странке и трећи на листи Уједињени за победу Србије Мирослав Алексић оценио је данас да рудник литијума, како каже, срећом неће бити отворен, и заложио се за забрану ископавања литијума у Србији.

Алексић је позвао грађане да гласају за листу Уједињени за победу Србије, и оценио да промена власти зависи од сваког гласа.

„Верујем да после 3. априла више ништа неће бити исто. Србија је богата земља и заслужује много боље и има добре људе, али лошу власт”, оценио је Алексић, тврдећи да је група људи “приватизовала Србију”, саопштила је Народна странка.

Алексић је позвао и грађане на чије су адресе стигли позиви за гласање за људе који не живе на тим адресама да то пријаве полицији и да од полиције траже потврде о пријему пријаве, а да о томе обавесте и НС и друге странке.

Он је навео да ће коалиција Уједињени за победу Србије на изборима 3. априла имати 22.000 обучених контролора и да ће покрити сва бирачка места и имати “делотворну контролу избора“.

„Српска стварност“ / Агенције, Изборни штабови учесника /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here