Mesto za reklamu
  1. 0 06. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће јавност, када буде проглашен крај епидемије коронавируса у Србији, бити обавештена о томе шта је све урађено и набављено током борбе са тим вирусом и колико је новца потрошено.

Брнабић је, у изјави новинарима приликом представљања пројекта “паметних” телефонских говорница у Научно-технолошком парку Београд, истакла да је важно да завршимо борбу до краја и да онда јавности дамо на увид извештај који ће бити потпуно транспарентан.

Она је изразила наду да ће борба са вирусом бити завршена што пре, наводећи да полако затварамо COVID болнице и враћамо их у нормално функционисање, а да Министарство здравља још увек ради кадровски план о запошљавању.

Премијерка je, одговарајући на питање о формирању нове владе у Приштини, која би могла да буде изабрана сутра, истакла да очекује нормалну комуникацију, економско-трговинску сарадњу и наставак дијалога.

На првом месту очекујем поштовање свих споразума које је Приштина потписала претходних година, почев од ЦЕФТА споразума и споразума о стабилизацији и придриживању са ЕУ и повлачење свих одлука које штете нашој сарадњи и које су противне слободном протоку робе, људи, услуга и капитала, прецизирала је Брнабић.

Она је истакла да не разуме многе ствари које Приштина ради, попут одлуке од 21. новембра 2018. године када су уведене таксе од 100 одсто, као и нове мере које су, како је оценила, још штетније од такси.

Према њеним речима, под таксама су морали да увозе одређене производе из централне Србије, а ово је потпуно заустављање свих роба не само из централне Србије, већ и из свих земаља које не признају независност Косова и не могу да декларишу своје производе на тај начин.

Председница Владе је изразила наду да ће Приштина повући одлуке које су политичке и популистичке и највише штете Албанцима који живе на Косову и Метохији.

Као последица тих одлука порасле су малопродајне цене, а трговински дефицит им је највећи до сада, нагласила је она и поновила да мере у сваком смислу погоршавају квалитет живота свих у покрајини.

Истовремено, Брнабић је изразила очекивање да ће Црна Гора ускоро изменити одлуку о забрани уласка грађана из Србије у ту земљу јер су, како је рекла, наши туристи важни за црногорску економију и туризам.

Према њеној оцени, одлука да се грађанима из Србије не дозволи улазак у Црну Гору ни са PCR тестом је политичка и нема никакве везе са епидемиолошком ситуацијом.

Она је изразила наду да ће та одлука бити брзо промењена, додајући да је на нашим грађанима одлука да ли ће ићи у Црну Гору или не, а да ће их држава у сваком случају подржати.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here