Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Извоз информационо-комуникационих услуга из Србије у првих осам месеци достигао је 913 милиона евра, а то је два пута више него пре три године и 26, 4 одсто више него 2018.

Позивајући се на податке из извештаја НБС о платном билансу Блиц наводи да је извоз софтверских услуга много већи него извоз традиционалних привредних грана, те да је ово тринаеста година узастопног раста домаћег ИТ сектора.

Блиц тако наводи да је извоз софтвера пет пута вреднији него извоз малина, али и да остаје да се види да ли ће извоз ИТ сектора и ове године прећи милијарду евра, колико је износио 2018.

Директор војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја за Блиц каже да је Србија са 1,1 милијарду извоза прошле године стигла до удела од скоро пола процента вредности светског тржишта ИТ услуга, тврди да има простора за даљи раст, али упозорава и да тај сектор нема довољно запослених.

Наиме, по броју запослених то је и даље мала економија, јер у ИТ компанијама ради 35.000 људи, уз још 10.000 паушалаца.

Истина, и у овој области запосленост расте, а пре свега захваљујући чињеници да су те компаније извозно оријентисане.

Шолаја каже и да је раст овог сектора од 25 до 30 одсто годишње значајан, али упозорава да смо и даље иза конкуренције у региону, те поручује да је можда тренутак да се то промени и то повећаним улагањем у ИТ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here