Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Право на лично мишљење, као и на његово изражавање, никоме се не може ускратити, наводи се у саопштењу Извршног одбора Српске академије наука и уметности, у којем се истиче да огромна већина академика “даје пуну подршку Председништву и Извршном одбору Академије”.

Из Извршног одбора Српске академије наука и уметности су саопштили да је “управо у јеку напада на председника и поједине чланове САНУ, њена руководећа тела, па и Српску академију наука и уметности (САНУ) у целини, који ових дана заокупљају јавност, покренути делом и од неколицине академика који су пропустили да искористе процедуралне могућности у самој кући или нису били задовољни изјашњавањем академика, велика већина чланова САНУ осетила потребу да се, у својим одељењима, овим поводом огласи”.

“Текстови које су готово сва одељења званично упутила Председништву и Извршном одбору, а у неким случајевима и свим члановима САНУ, по садржини и тону су различити, али су њихови заједнички именитељи: 1. да се право на лично мишљење, као и на његово изражавање, никоме не може ускратити; и 2. да је неприкладно и неприхватљиво прозивање чланова САНУ да се појединачно изјашњавају по принципу “да или не” на питање које предлагач самог поступка поставља, већ и због добро познатих политичких и историјских асоцијација које такав захтев буди”, стоји у саопштењу Академије.

У саопштењу се између осталог наводи да су “чланови САНУ у дугом низу година били потпуно слободни да се изјашњавају о проблему Kосова и Метохије на најразличитије начине (многи су ту могућност искористили и користе је), да би их неко ко то није уочио прозивао да своје претходно образложене ставове укратко понове по његовом диктату”.

Из Извршног одбора САНУ напомињу да је “огромна већина академика јасно дала подршку Председништву, Извршном одбору и председнику САНУ да наставе са радом” – наводи се у саопштењу Извршног одбора САНУ.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here