Mesto za reklamu

01.02.2019.

У најновијем извјештају америчке Националне безбједносне агенције, који је већ разматран у Сенату, помиње се да би ове године могло бити сукоба на Балкану. Како наводи Спутњик, Балкан није помињан током расправе у Сенату, али јесте у самом извјештају.

„Западни Балкан ће, готово је сигурно, бити под одређеним ризиком од насиља ниског нивоа и могућег отвореног војног сукоба током 2019“, наводи се у извјештају НСА.

Такође стоји и да ће „Русија настојати да искористи етничке напетости и високе нивое корупције како би спријечила да се земље овог региона крећу ка ЕУ и НАТО-у“.

Коментаришући наводе из извјештаја, аналитичар Александар Павић указује за Спутњик да је оно што заиста пише, а то је могућност војног сукоба, реалност из простог разлога што о томе говоре амерички званичници.

„Постоје добре шансе за то јер се Америка појављује и као паликућа и као ватрогасац. Ако они буду инсистирали, притискали да Србија и Република Српска уђу у НАТО и да се по сваку цијену постигне неки договор о Косову, наравно да су онда веће шансе за избијање конфликта. Значи, то највише зависи од понашања Американаца, а онда и осталих западних сила које овдје имају војну, медијску и финансијску премоћ на терену“, указује Павић.

Констатацију да су од 42 стране извјештаја само двије реченице посвећене Балкану, саговорник Спутњика не види као мањак интереса за Балкан. Напротив.

„Унутар Европе у извјештају су издвојени само Балкан, Турска и Велика Британија због Брегзита. По томе произилази да су управо то главне неуралгичне тачке и уз то, наравно, руски и кинески утицај у Европи. То чак и није ништа ново. У августу је одлазећи амерички функционер задужен за Европу и Евроазију, Вес Мичел, навео Балкан, заједно са Украјином и Грузијом, као мјеста која су на првој линији фронта у борби против руског утицаја“, напомиње одличан познавалац америчке политичке сцене.

На питање да ли то значи да треба очекивати њихове додатне притиске на Србију и Републику Српску, Павић нема дилему: „Апсолутно.“

„Српска стварност“ / РТРС, Спутњик /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here