Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Изложба о мало познатом великану наше земље, поштованом широм света Сави Владиславићу Рагузинском биће отворена у Галерији Радио-телевизије Србије у четвртак, 8. јула 2021. у 19 часова у Таковској 10.

Гроф Сава Владиславић Рагузински, дипломата цара Петра Великог је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском.  Увек носећи отаџбину у срцу, Сава Владиславић је обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике.

Својим покровитељством многим уметницима задужио је светску културу, а највећи композитор епохе у којој је живео, Антонио Вивалди, посветио му је једну од своји опера.

На отварању изложбе говоре Никола Мирков, председник Савета за ликовно стваралаштво РТС, историчар уметности Душан Миловановић, потомак грофа Владиславића и коаутор изложбе Бранко Вукомановић и сестра покојног Владе Давидовића- коме је посвећена изложба, Гордана Милосављевић.  Татјана Олујић извешће нумеру “Игра” Душана Радића и део арије Антонија Вивалдија.

Изложба са детаљном презентацијом више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефакта који сведоче о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“ ПРВИ ПУТ се представља српској публици, пре свега захваљујући Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве, преноси РТС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here