Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Преложена казна од 100.000 до 150.000 за коришћење јавних ресурса у кампањи није довољна и то одудара од захтева које  истичу представници Европског парламента, који су указали на доста ставки о изборним условима који и даље  нису испуњени – истиче за РТС Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво  

Влада Србије утврдила је Предлоге закона о изменама и допунама Закона о Агенцији за борбу против корупције и Закона о спречавању корупције, с циљем јачања одговорности политичких субјеката као учесника у изборном процесу.

Предложено је увођење забране јавним функционерима да користе јавне ресурсе и скупове за промоцију политичких странака. Измене закона односе се и на јасно одвајање функционерске и политичке функције, саопшено је из Владе.

Међутим,  Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво каже да постоје само почетни кораци који показују да је могуће изменити одређене изборне услове и направити оно што Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИР) захтева – изједначавање услова оних који учествују, онемогућавање злоупотреба финансија којима располаже држава и они на власти, да се јасно разграниче.

Остављено је, каже, доста простора да се види да ли је Влада способна да донесе законе, а може и да се уђе у оцену квалитета понуђеног и види на који начин ће се спроводити.

Антонијевић истиче да су нови известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и председница делегације у Одбору за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ Тања Фајон, који вечерас стижу у Београд, израдили документ који говори шта је испуњено, а шта није.

Критикује, међутим, то што они који прекрше закон и користе јавне ресурсе прекршајно одговарају према овом предлогу, а прети им казна од 100.000 до 150.000 динара. То није висока казна јер може да утиче на четворогодишњи живот наших грађана”, рекао је Антонијевић.

Постоји општа сагласност да Агенција за борбу против корупције не обавља свој посао.

Ако постоји сумња у рад Агенције и оних који воде државу, чини ми се да цивилно друштво може да заузме став да је тешко очекивати да ће се у потпуности поштовати закон, нагласио је Антонијевић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here