Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

У Израелу су поново обавезне маске у затвореном простору, након што је број случајева оболелих од коронавируса у континуираном расту, што се приписује “делта” варијанти вируса. Мера је враћена само десет дана након укидања.

Обавезно ношење маски у затвореном била је једна од последњих епидемијских мера која је 15. јуна у Израелу укинута, пошто је вакцинација против вируса знатно смањила број случајева.

Случајеви инфекције су се ове недеље више него учетворостручили, на 138, након избијања епидемије приписаних “делта” варијанти у две школе, преноси Ројтерс.

Ово је навело израелске званичнике да поново пооштре поједина ограничења и апелују на родитеље да се деца између 12 и 15 година вакцинишу што је могуће пре.

Министарство здравља поново је увело обавезу ношења маски у свим јавним затвореним просторима, а препоручује се њихово ношење и на великим окупљањима на отвореном.

Од 9,3 милиона становника Израела, око 55 одсто примило је обе дозе вакцине “Фајзер-Бионтек”. Имунизација је прошлог месеца проширена на узраст од 12 до 15 година, али је примена у тој старосној доби мала.

Израелски координатор за одговор на пандемију Нахман Аш у априлу је изјавио да би Израел могао да постигне колективни имунитет када 75 одсто популације буде вакцинисано или природно имуно, после прележане короне.

Аш је, међутим, због веће заразности “делта” варијантом, изменио своју прогнозу на најмање 80 одсто.

Према подацима Министарства здравља, тренутно је око 65 одсто израелског становништва вакцинисано или се опоравило од коронавируса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here