Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Влада Републике Србије саопштила је данас да извоз информационо-комуникационих услуга (ИКТ) из Србије бележи константан и стабилан раст са тенденцијом даљег повећања.

За првих осам месеци достигао је 913 милиона евра, што је двоструко више него у истом периоду 2016. године и чак 26,4 одсто у поређењу са претходном годином.

Оно што посебно охрабрује јесте суфицит у размени услуга, који је много већи него у традиционалним привредним гранама. У овом тренутку, он износи скоро пола милијарде евра и већи је од суфицита у размени робе у било којој области, што показује извештај Народне банке Србије (НБС) о платном билансу.

ИКТ сектор био је у фокусу од самог почетка Владе премијерке Ане Брнабић, а то ће се наставити и убудуће, као најперспективнија привредна грана у Србији и један од највећих покретача привредног раста земље.

Влада Србије је крајем 2016. године формирала Министарски савет за ИТ и иновационо предузетништво са премијерком Брнабић на челу, који је направио план за унапређење ИТ сектора у Србији, у намери да га подржи.

Покренуто је низ пројеката за унапређење образовања, инфраструктуре и правног оквира за развој ИКТ индустрије.

Међу најзначајнијим резултатима Владе у 2017, 2018. и 2019. години за унапређење ИКТ сектора издвајају се: увођење информатике као обавезног предмета од петог разреда основне школе, повећање уписних квота на ИТ смеровима факултета за више од 20 одсто, покретање изградње иновационе инфраструктуре у коју је уложено више од 100 милиона евра.

Такође, спроведена је реформа пореских закона која омогућава пореске олакшице при улагању у истраживање и развој, у стартапове, као и у интелектуалну својину.

У оквиру реформе образовања, наставља се са модернизацијом како би се млади оспособили за послове у 21. веку, а привреда била конкурентнија.

Од ове школске године уведен је брзи бежични интернет у 500 школа, тренутно постоји приближно 10.000 дигиталних учионица, што покрива око 200.000 ђака.

Специјализована ИТ одељења у гимназијама широм Србије похађа приближно 1.000 ученика, што је готово шест пута више него пре две године.

Влада Србије ће наставити да ради на реализацији пројеката које је Министарски ИТ савет усвојио као приоритетне и који ће допринети даљем развоју ИКТ индустрије у Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here