Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Шеф катедре за имунологију Универзитета Аризона у Тусону проф. др Јанко Николић-Жугић каже да ће ковид 19. још трајати, али да су му дани ипак одбројани, зато морамо уважавати мере заштите, а изнад свега је посебно важна вакцинација.  

Проф. др Јанко Николић-Жугић, је београдски ђак који је крајем осамдесетих година прошлог века отишао у САД. Данас је један од најистакнутијих имунобиолога у Америци, шеф је Катедре за имунобиологију Медицинског факултета Универзитета Аризона – Тусон, САД , који каже да га од коронавируса више излуђују реакције медија, чак и неких наводних стручњака. Преносимо неке његове поруке:

“Оно што су поруке, то је врло конфузно. Сам вирус мене није претерано изненадио, ни већину имунолога и вирусолога. То није вирус који је исписао ново поглавље вирусологије и имунологије које ми нисмо знали. Вирус се понаша прилично предвидљиво”, каже професор Николић-Жугић и наставља.

„Међутим, оно што се никада није десило у последњих 100 година јесте оваква пандемија, мада се може упоредити са епидемијом полија педесетих година. Имамо ту какофонију, имамо велики број мишљења, научних, ненаучних, полунаучних, чак и научници који се не баве директно вирусологијом и имунологијом, лекари који су из других специјалности и те како коментаришу шта се дешава. Они, нажалост, не разумеју сасвим која су то правила и о чему се ради. Ствари које смо једном научили поново смо морали да пробамо, да видимо да ли смо стварно научили да ли је то стварно тако. Конкретно мислим на отварање и затварање, ношење и неношење маске, прање руку, дезинфекцију ствари које смо купили. Тим стварима је посвећивано много више пажње него маскама, које су, биле много важније и много кључније. Прање руку је увек важно, не треба га запоставити, али ношење маски је далеко изнад свега тога, док није било вакцине, Основна варијанта вируса, она која је изашла из Вухана, понашала се комплетно предвидљиво.

Оног момента кад су људи почели да носе маске и да воде рачуна о дистанци и кад је дошло до првих затварања, вирус је много мање особа инфицирао. Онда су у разним друштвима постојали притисци да се отворе због економије.

Проблем је, додаје, био у томе што су људи “улетели у ту причу” да не знају ништа о корони и да се вирус не може разумети.

Вирус је РНК, као и други РНК вируси ради оно што сви РНК вируси раде.  То су три ствари: покушај да се брже шири, да избегне почетни имунолошки одговор домаћина и да покуша да избегне стечени имунитет антитела.

Зато је вакцинисање преко потребно. Иако ниједна вакцина није 100 одсто ефикасна. Постоје различити нивои. Вакцина против малих богиња је била изузетно ефикасна, али је то једна изузетно опасна вакцина, коју данас не би правили. Слично је и са вакцином против жуте грознице. Све ове вакцине сада су далеко безбедније.

Вакцина против ковида је без обзира на све претходно изузетно важна. Сва истраживања која су објављена до сада показују да су људи који су након вакцине имали озбиљније облике болести или су умрли, заправо су имали озбиљне дефекте имунитета и раније.

Оно што не знамо, то је колико су људи инфективни након што су добили вакцину,

Ковид је доживео многе мутације. Делта варијанта је прилично успешна варијанта колико је мутирала. Она је шест месеци ишла експоненцијално у Индији, нешто краће у Енглеској, и онда је врло брзо и драстично опала.

Ми смо сада у већини земаља света на неком нивоу од око 60 одсто комбинације људи који су заражени и који су примили вакцину. Нама по свим проценама треба 70 до 75 одсто изложености да би тај имунитет крда био достигнут и да пандемија више не може да се шири на начин на који се ширио.

Вирус ће се највероватније претворити у неку врсту новог грипа, у нешто са чим живимо, где нам може требати бустер вакцина на пет година” – закључује амерички експерт, наш човек, угледни  професор др Јанко Николић-Жугић, шеф Катедре за имунобиологију Универзитета Аризона у Тусону у САД.

 „Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here