Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да се, уз електронске сервисе и еУправу, тежи ка томе да деца из Србије буду спремна за послове 21. века и да захваљујући њима будемо међу најуспешнијим државама.

Брнабић је присуствовала представљању портала „Моја средња школа“, који омогућава упис средњошколцима онлајн, на једном месту, као и презентацији паметних ИТ кабинета у Првој београдској гимназији.

Она је подсетила на то да је до сада много постигнуто у процесу еУправе, наводећи да се наставља са увођењем нових електронских сервиса.

Према њеним речима, желимо да имамо државну управу на свим нивоима – републичком, локалном, покрајинском, која је на услузи грађанима 24 часа, седам дана у недељи, 365 дана годишње.

Електронске услуге, што показује и данас представљени портал, омогућавају грађанима да не морају да узимају слободне дане да би прикупили све папире који су им потребни за одређену пријаву, већ да могу да то ураде када њима највише одговара, објаснила је премијерка.

Увођење електронских сервиса је, како је поручила, најбољи начин да државна управа постане сервис грађана и да се боримо против корупције.

Брнабић је, када је реч о подршци младим људима, указала на то да се на томе ради од 2016. године, уз напомену да је 2017. уведено програмирање као обавезан предмет од петог разреда у основним школама.

Такође, како је додала, ове године смо добили прву генерацију са знањем свих програмских језика, што је огромна предност коју наши основци имају у поређењу са основцима у Европи и свету.

То је велико богатство и зато ће средњим школама бити теже и изазовније да анимирају те младе људе који имају таква знања, због чега додатно улажемо у унапређење средњих школа, подвукла је председница Владе.

Она је најавила да ће се од 1. септембра у школе увести и предмет основе вештачке интелигенције, и оценила да је то додатна инвестиција и велика предност наших ђака.

Према њеним речима, тенденцију државе да што више ојача младе људе и припреми их за послове 21. века показује и то што су од 2015. године формирана три нова научна института, и то сва три у области информационих технологија.

Реч је, како је прецизирала, о СЕНС-у, Институту информационе технологије у оквиру Универзитета у Крагујевцу и Институту за развој вештачке интелигенције са седиштем у Новом Саду, док су пре тога последњи научни институти били формирани у СФРЈ.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић објаснио је да портал „Моја средња школа“ сада по први пут у себи обједињује све информације и сервисе који су били доступни и у ранијем периоду, али не на тако јединствен начин.

Уз помоћ портала, на којем ће моћи све да се уради на једном месту када је реч о упису у средње школе, биће олакшано родитељима и ученицима, којима тај упис представља стрес, као што је и упис у први разред основне школе, објаснио је он.

Пребацили смо административни притисак и зато је важно да знамо да све услуге стоје на располагању на једном месту, подвукао је Ружић.

Он је, коментаришући паметни ИТ кабинет у Првој београдској гимназији, најавио да ће ускоро бити 30 таквих паметних кабинета широм земље, а да ће се касније то проширити.

Према његовим речима, постоји синергија између стручњака у пољу образовања и информационих технологија, и то је оно што даје овакве резултате.

Ружић је додао да на чињеницу да је дигитализација тренд којим се праве крупни кораци напред упућује и то да у 48 гимназија постоје специјализована ИТ одељења.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић истакао је да први пут ове школске године родитељи све активности везане за завршетак основне школе, као и упис деце у средњу школу, могу да заврше без подношења иједног папира путем портала “Моја средња школа”.

Према његовим речима, родитељи, који су раније морали да оду на седам различитих места да би уписали дете у средњу школу сада ће једним кликом на овом порталу моћи да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализованa одељења гимназија и уметничких школа.

Такође, како је објаснио, родитељи ће на овом порталу моћи да стекну увид у резултате завршног или пријемног испита, електронски поднесу листу жеља и спроведу све кораке за електронски упис деце у средњу школу.

На порталу родитељи или други законски заступници могу електронским путем, од 12. до 15. априла, да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа, а потом и онлајн остваре увид у резултате испита.

С обзиром на то да се завршни испит на крају основног образовања, према календару образовно-васпитног рада, одржава од 23. до 25. јуна, родитељи ће моћи да остваре увид у прелиминарне резултате завршног испита на порталу “Моја средња школа” 27. јуна, а преко њега ће моћи и да поднесу евентуалне жалбе на резултате.

Такође, за разлику од претходних година, када су се листе жеља за упис у средњу школу подносиле у папирном облику и одласком у школу, од ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала, уз могућност неограничених измена и допуна до 3. јула.

Родитељи ће 11. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Најзад, и упис у средње школе моћи ће да се обави електронски путем поменутог портала.

У Првој београдској гимназији представљен је и први паметан ИТ кабинет, намењен искључиво настави из рачунарства и информатике.

Предност паметног ИТ кабинета је у томе што се хардверски и софтверски ресурси налазе у клауду у Државном дата центру у Београду и Крагујевцу.

Свом инфраструктуром се и управља и надзире са централног места – из Државног дата центра, и инжењери Канцеларије за ИТ и еУправу брину о томе да ли су сви програми лиценцирани и да ли су доступне најновије верзије.

Прва београдска гимназија је прва школа у Србији која је добила паметан ИТ кабинет. Канцеларија за ИТ и еУправу је обезбедила 1,3 милиона евра за успостављање централне инфраструктуре и опремање укупно 30 паметних ИТ кабинета.

Директор Прве београдске гимназије Александар Андрејић истакао је да је дигитализација постала важан чинилац у наставном процесу ове установе, с обзиром на околности које је изазвао коронавирус.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here