Mesto za reklamu
  1. октобра 2019.

У близини Нијагариних водопада, у још једном онтаријском граду,  на тргу скулптура Љиљане Лили Оташевић, београдског ђака, која више од две деценије живи и ради у Канади. Скулптура симболизује традицију Индијанаца и њихове прве сусрете са европским досељеницима у 17 веку.

Сент Кетринс је град у регији Винограда надомак Нијагариних водопада и зову га Град башта. На згради позоришта које негује и културу староседелачких племена која овде зову Првим народима, отворена је велика колоритна алуминијумска скулптура наше Лили Оташевић.

Заталасана завеса на фасади театра носи назив „Позив на бис” бележећи тако савремене тренутке успешних представа, али је главну испирацију уметница нашла у традиционалном ручно рађеном индијанском појасу. Свака перла тог појаса обележавала је важне догађаје у племену и договоре са европским досељеницима.

„Ти појасеви са перлицама за њих представљају и имају и естетску вредност и церемонијалну и политичку па чак и комерцијалну вредност. Тај појас је врло важан у њиховој култури”, каже Лили Оташевић.

Одмах по отварању скулптуре говорило се о очувању језика и културе староседелаца, јер Канада обележава сто педесет бурних и често трагичних година суживота првих народа и досељеника.

Управо су преставници староседалаца позитивно оценили дело Лили Оташевић, које је од идеје преко производње до инсталације било одговорност саме уметнице.

„Оно што је било најизазовније, заправо уопште није била сама идеја, до тога сам релативно лако дошла зато што је сам пројекат врло инспиративан, али сама инсталација ове скулптуре била је јако изазовна, била је праћена бројним проблемима које је требало решити, као што су технички, али ето изборила сам се са свим тим. На крају, на отварању и касније, реакције су биле фантастичне”, каже уметница.

Поред овог симболичног индијанског појаса и позоришне завесе у Сент Кетринсу, Оташевићкине скулптуре красе просторе и тргове у Торонту, Берлингтону, Ватерлоу, а следеће године ће бити отворена у граду Гринзби на југу Онтарија.

 „Српска стварност“ /Бранка Дикановић – Торонто/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here