Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Конференција српских националних организација из земаља региона саопштила је да је председнику Србије Александру Вуццицху упутила молбу за покровитељство у изради и штампању јединственог “Српског буквара”.

Конференција је у саопштењу навела да су многобројни разлози довели до иницијативе за штампање јединственог Српског буквара, која је недавно прихваћена на Скупштини Конференције.

“У свим српским земљама јавља се потреба за очувањем српског језичког идентитета”, каже се у саопштењу, уз истицање да би јединствени Српски буквар био књига без које се не могу замислити библиотеке српских породица широм света.

Духовни и културни интегрализам, како се истиче, услов су за очување свеколиког нашег национа и отуда се чини да је штампање јединственог српског буквара, намијењеног свој српској деци, насушна потреба.

Конференција српских националних организација из земаља региона чине Самоуправа Срба у Мађарској, Савез Срба у Румунији, Национални савет Срба у Словенији, Удружења Срба из Хрватске, Национални савет Срба у Македонији, Удружење српског народа “„Морача-Розафа” из Албаније, Асоцијација “„Ствараоци Републике Српске” из Републике Српске,  Друштво српских домаћина из Србије и Српски национални савјет из Црне Горе.

Са овом иницијативом, каже се у саопштењу, већ су сагласне и подржавају је најзначајније културне и духовне институције српског народа у српским земљама и расејању, међу њима су Матица српска из Новог Сада и Српска књижевна задруга.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here