Mesto za reklamu
  1. 0 07. 2021.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је да је у периоду од усвајања Стратегије развоја система јавног информисања у Србији за период од 2020. до 2025. године интензивно радило на унапређивању слободе изражавања и слободе медија, безбедности и заштити новинара, медијском плурализму, медијској писмености грађанства, али и на повећању објективности медијских садржаја.

У оквиру реализације Акционог плана, Министарство се посебно ангажовало на усклађивању са правним оквиром ЕУ и обављању свих припрема како би се измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима усвојиле у IV  кварталу ове године, али и на побољшању административног, институционалног и кадровског капацитета, као и на окончању процеса приватизације медија.

Министарство културе и информисања је за кратко време успело и да мапира области у којима недостају истраживања, да да допринос јачању медијске писмености кроз едукативне радионице као и изради приручника за медијску писменост за јавну управу.

У сарадњи са Мисијом ОЕБС у оквиру рада Радне групе за заштиту и безбедност новинара радило је и на изради мишљења којим се тражи измена Кривичног законика како би се повећала безбедност новинара.

У оквиру рада ове радне групе отворена је и сигурна линија која представља подршку новинарима и новинаркама када су изложени претњама, трпе притиске, нападе и прогон, или се налазе у ситуацијама у којима се осећају угрожено.

Отварање ове линије и сајта показало се битним за подизање безбедности и заштите новинара.

Министарство је кроз своја саопштења у више наврата истакло да се свим новинарима и медијским радницима мора омогућити да несметано раде и обављају свој посао а да њихова лична безбедност и професионални интегритет ни једног тренутка не смеју бити доведени у питање.

Министарство културе и информисања ће, као што је и до сада, наставити да ради на изградњи поверења медијских и новинарских удружења и државних институција као и на стварању безбедног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here