Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас у Бакуу да Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном, изразивши уверење да ће у наредном периоду доћи до интензивирања дијалога на највишем и високом нивоу.

Селаковић, који борави у посети Азербејџану, рекао је, на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова те земље Џејхуном Бајрамовим, да значајан допринос стратешкој билатералној сарадњи дају и одлични пријатељски односи председника двеју земаља.

Министар је оценио да је састанак са Бајрамовим био веома успешан и да је потврђена обострана жеља за интензивирањем сарадње на билатералном и мултилатералном плану, при чему је упутио позив свом саговорнику да дође у узвратну, званичну посету Србију.

Такође, шеф српске дипломатије је пренео да је са азербејџанским колегом разговарао и о одржавању билатералних политичких консултација  министарства двеју земаља, поготово у области конзуларних послова.

Он је нагласио да су обе земље опредељене за поштовање принципа међународног права, као и да пружају међусобну подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета.

Селаковић је изразио захвалност на потврђеном принципијелном и јасном ставу Азербејџана када је у питању непризнавање једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на разумевању и подршци у међународним организацијама.

Према његовим речима, на састанку је констатовано да је економска сарадња добра и да има тенденцију раста, али и да економски односи и трговинска размена могу бити много бољи.

Министар је указао на то да су у Србији ангажоване одређене азербејџанске компаније, попут компаније „Азвирт“, које раде на бројним инфраструктурним пројектима у нашој земљи.

Селаковић је указао и на то да је са азербејџанским колегом разговарао о визној либерализацији и успостављању директних летова између Београда и Бакуа.

Он је навео да је тема састанка била и заједничко обележавање 60- годишњице Прве конференције Покрета несврстаних земаља у Београду, при чему је изразио задовољство због тога што ће, уочи отварања овог скупа, бити реализована посета председника Илхама Алијева Србији.

Министар је нагласио да је то историјска посета и да је од велике важности за нашу земљу, као и за будућу сарадњу са Азербејџаном.

Селаковић је рекао да су одлични разговори са Алијевим и Бајрамовим подстрек за наставак посете и састанке са министрима економије и одбрамбене индустрије, али и за заседање Међувладиног комитета за економију и пословни форум, који ће бити одржани сутра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here