Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је на састанку са премијером Кине Ли Кећијангом у Дубровнику разматрана билатерална економска сарадња, која је из месеца у месец све јача и интензивнија.

Брнабић је у обраћању новинарима, након састанка са Кећијангом,  нагласила да су укупно кинеске инвестиције у пројекте који су већ реализовани, на којима се ради и који се планирају, достигле 10 милијарди евра.

Она је подсетила на то да је само у последњих неколико недеља у Србији било неколико великих кинеских инвестиција, попут фабрике “Шандонг Линглонг” у Зрењанину, инвестиције вредне 800 милиона евра, за коју је положен камен-темељац, као и отварања фабрике “Минт” у Лозници, инвестиција од 100 милиона евра и 1.000 радних места.

Такође, како је напоменула, крај прошле године обележила је компанија “Зиђин”, која је преузела 63 одсто власништа у РТБ, што је укупно инвестиција од милијарду и 260 милиона евра.

У овом тренутку, у току су преговори са ”Линглонгом” о преузимању ”Икарбуса”, навела је премијерка и оценила да је све више кинеских инвестиција, са великим бројем радних места.

Брнабић је, када је реч о инфарструктурним пројектима, издвојила три најважнија за Србију –модернизација пруге Београд–Будимпешта, која са наше стране иде веома добро и очекује се да се следеће године крене у деоницу Нови Сад–мађарска граница.

Од велике важности је, како је подвукла, и Коридор 11, где су почели припремни радови за наставак деонице Прељина–Пожега, уз очекивање да ће председник Републике Александар Вучић у Кини потписати споразум за деоницу Пожега–Бољаре.

Према њеним речима, у енергетском сектору најзначајнији пројекат је Термоелектрана Костолац Б од 350 мегавата.

У разговору два премијера потврђено је да две земље повезује стратешко партнерство и пријатељство, а да томе посебно доприноси политички дијалог на највишем нивоу.

Брнабић је је нагласила да је нарочито важна предстојећа посета председника Србије Александра Вучића Kини, који ће од 25. до 27. априла у Пекингу учествовати на форуму „Појас и пут“.

Премијерка је пренела да је кинеском премијеру изразила захвалност за политичку подршку Србији, пре свега када је реч о очувању територијалног интегритета и ставу Кине поводом одржавања седнице СБ УН и става на тој седници.

Она је, говорећи о проблемима на релацији Београд–Приштина, истакла да је на састанку са Лијем потврђена сарадња, помоћ и подршка.

Став Кине је да нема говора о приступању такозване “Републике Косово” било којим додатним међународним организацијама, као што је Интерпол. Наставићемо да радимо заједно и наставићемо да чувамо интерес Србије као што пријатељи раде, поручила је Брнабић.

Сарадња је изврсна и у културној сфери, указала је она и у складу са тим напоменула да је недавно у Пекингу отворен културни центар Србије “Иво Андрић”, док ће кинески центар бити отворен у Београду до краја године.

Истовремено, председница Владе је навела да нема велика очекивања од састанка посвећеног Косову и Метохији у Берлину 29. априла, али да ће Србија и тамо показати да је поуздан, стабилан и предвидив партнер.

Брнабић је објаснила да ће на састанку, поред ње, учестовати и лидери Немачке и Француске – Ангела Меркел и Емануел Макрон, председник Србије Александар Вучић и представници приштинске администрације.

Позиција Србије се неће променити – ако желимо да наставимо дијалог, ако европски партнери желе да се настави дијалог Београда и Приштине, онда Приштина мора да повуче одлуку о таксама, поновила је она.

Видећемо шта ће рећи европски лидери. Доказали смо до сада да смо поуздан, стабилан и предвидив партнер, мислим да се то цени и то ћемо показати у Берлину, поручила је премијерка.

У делегацији са премијерком Брнабић састанку су присуствовали и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Брнабић ће сутра учествовати на Самиту председника влада Централне и Источне Европе и НР Kине, а на маргинама самита имаће низ сусрета са представницима кинеских компанија које послују у нашој земљи.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here