Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је данас закон којим се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

„Ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша оправдати злочин геноцида, злочин против човечности или ратни злочин утврђен правоснажном пресудом у складу с Повељом Међународног војног суда придруженом уз Лондонски споразум од 8. августа 1945. или Међународног кривичног суда за бившу Југославију или Међународног кривичног суда или суда у Босни и Херцеговини, а то буде усмерено против групе особа или члана групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вероисповијест, порекло или националну или етничку припадност, и то на начин који би могао подстакнути на насиље или мржњу усмерену против такве групе особа или члана такве групе”, казниће се казном затвора од шест месеци до пет година.

Ово је део допуне и суштина дела Кривичног закона, које је високи представник Валентин Инцко наметнуо само седам дана пре истека мандата у БиХ.

Инцкову одлуку осудили су представници Срба у БиХ, али и представници Србије.

Председница РС Жељка Цвијановић казала је да је Инцко задао велики ударац БиХ, док је члан председништва БиХ Милорад Додик навео да Република Српска одбацује ту одлуку те да је Инцко „показао да је типични србомрзац“

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here