Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Компромис Срба и Албанаца није могућ док на власти у Приштини буду криминалци, каже владика Иринеј и апострофира да решење за Косово и Метохију види у највећој могућој аутономији и то по принципу где су Албанци већина – они имају главну реч, где су Срби већина – Срби имају главну реч.

“Док ова криминална гарнитура влада на Косову и Метохији компромиса између нас и Албанаца неће бити али ако Американци и Европљани схвате да тамо треба довести нормалне људе, онда је могућ компромисни дијалог Срба и Албанаца”, рекао је владика учесницима семинара Доживети Европу, причати о Европи”.

Епископ новосадски и бачки Иринеј каже да решење види у давају највеће могуће аутономије, и додаје да таквих рецепата у Европи има.

“Може се наћи неки модел”, рекао је владика кога су студенати упитали да прокоментарише актуелну ситуацију на Косову и Метохији.

“Србија Албанцима не може да призна посебну државу на територији која је извор Србије. Првобитна Србија је тамо, најважнији наши манастири и све је тамо. До дана данашњега, после пет векова турске окупације, ми имамо 1.500 цркава и манастира на тој територији. Албанци немају ништа”, објаснио је владика Иринеј у разговору са стипендистима Фондације Конрад Аденауер која је како је оценио једна од ретких политичких организација која има аутентичан интерес за питање Цркве и вере. Пријему је присуствовао и владика мохачки Исихије који је студентима говорио о значају Светоархангелског манастира у Ковиљу, који је основао Свети Сава у 13. веку.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here