Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали саопштио је данас да 14. децембра почиње исплата још једне минималне зараде у износу од 30.367 динара за запослене у туризму и угоститељству, а реч је о укупној вредности од две милијарде динара које ће бити исплаћене из републичког буџета.

Мали је подсетио на то да је реч је о секторској подршци за 72.500 запослених у туристичким агенцијама, рент а кар фирмама, угоститељским објектима и хотелима, уз оцену да ће та додатна финансијска подршка значити запосленима у овом сектору који су због пандемије највише угрожени.

Он је напоменуо да је ово шести по реду минималац који добијају запослени у овим секторима, што значи да је пола пословне године у овим предузећима држава покрила исплатом зарада.

Министар је пренео да је Пореска управа објавила списак од 12.037 предузећа која су остварила право на помоћ државе, а на списку се налазе фирме из области угоститељске и туристичке привреде.

Предузећима ће новац бити уплаћен на посебне наменске рачуне које Управа за трезор отворa за ову сврху, објаснио је Мали и додао да је процедура за исплату поједностављена, тако да је потребан само један долазак овлашћеног лица привредног субјекта у надлежну филијалу Управе за трезор.

Он је подсетио на то да су претходно исплаћене субвенције хотелијерима у износу од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици, за шта је издвојено 1,2 милијарде динара.

Према његовим речима, у буџету за наредну годину предвиђено је издвајање од 500 милиона динара за поделу ваучера за субвенционисани одмор у Србији, тако да држава плански и системски покрива секторске проблеме у овој области.

Укупна издвајања државе од почетка године за подршку привреди, како је указао, достићи ће шест милијарди евра, односно приближно 700 милијарди динара, што је један од највећих пакета подршке у региону.

Крајем следеће недеље исплатићемо и помоћ од 5.000 динара пензионерима, чиме јасно показујемо да је наша држава и на крају године, када многе државе пријављују исцрпљене ресурсе, ликвидна и да су јавне финансије под контролом, подвукао је Мали.

Он је, нагласивши да је туризам у Србији највише погођен пандемијом коронавируса, истакао да смо без обзира на све недаће пронашли потенцијал у домаћем туризму и туристичким дестинацијама у земљи, које су доживеле прави процват.

Према његовим речима, и поред свих турбуленција које су снашле како светску, тако и српску економију, наша земља ће успети да оствари један од најбољих резултата у Европи када је реч о привреди и забележи пад БДП од свега један или чак и мање од један одсто.

У условима економске и здравствене кризе ових размера, то је сјајан резултат, оценио је Мали и пружио уверавања да ће се створити услови за још већи и убрзанији привредни раст, очување радних места и животног стандарда становништва.

На сајту Управе за трезор www.trezor.gov.rs могу се наћи локације најближе филијале те управе и информације о томе шта овлашћена лица привредног субјекта треба да понесу од документације ради исплате средстава субвенција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here