Mesto za reklamu
      1. 04. 2019.

Протест “Један од пет милиона – Сви ко један”, 21. по реду, почео је вечерас у 18 часова код Теразијске чесме у центру Београда уз мелодију химне “Боже правде”.

На платоу код Теразијске чесме у Београду одржан је протест против актулене власти у Србији “Сви као један – Један од пет милиона”, који данас има хуманитари карактер.

Окупљенима се прво обратио социолог, професор др Ратко Божовић и између осталог оценио да напредујемо у назадовању, јер нема дијалога и власт чини све што јој падне на памет. Изгубили смо силно време, и сада имамо ситуацију која је по много чему гора него 1991, истакао је. “Морамо учинити да се усправимо, више пузити не можемо”.

Потом се учесницима Протеста обратио глумац Бранислав Лечић и поручио да се власт променила на горе откако су почели протести.

“Почела је да се открива и на брзину да решава ургентне проблеме, покушавајући да зачепи рупе које смо ми открили. То доказује важну ствар да у једном здравом друштву мора да постоји храбрно опозиционо мишљење. Ми јесмо опозиција. Грађански протести су то. Наравно да су пар екселанс политички јер то значи да нећемо да се прихватимо ваше работе”, истакао је Лечић.

Ови протести су храбра одлука грађанства да дигне главу и успротиви се, навео је Лечић.

“Ми ни од кога не зависимо, зато немамо подршку оних напољу, ни са Запада, ни са Истока и то ми је част”, рекао је Лечић. Он је поручио да треба да сакупе храброст и да схвате да је свака субота важна. “Не може да нам се нешто да на дар, посебно не у оваком систему где политички тајкуни желе да нас поробе, не презајући ни од чега”, нагласио је Лечић.

Оценио је и да је очигледно да дијалога између опозиције и представника власти нема, јер би у супротном људи на власти морали да отворе карте и кажу шта мисле. “А зна се шта мисле, ништа добро по нас”, рекао је Лечић.

Слободни дневник испред градске библиотеке, минут ћутања за Анастасијевића

Испред библиотеке Града Београда почело “емитовање” Слободног дневника Србије минутом ћутања за преминулог новинара Дејана Анастасијевића.

Гост Слободног дневника био је Младен Хуљић, брат Вука Хуљића за кога се прикупљају донације за лечење у Кини.

Младен Хуљић казао је да је Вук остао непокретан након што је 2017. године пао на послу у фирми “Јиск”, са више од три метра висине. Он се захвалио свима који помажу да његов брат оде на лечење у Кину, после којег би могао поново да прохода.

Други гост Дневника био је један од организатора протеста Миодраг Симовић који је казао да је Калемегдан “акрпољ Београда”.

“Горане Весићу до Београдског акропоља се иде на коленима, Александре Вучићу до Београдског акропоља се иде на коленима”, поручио је Симовић.

Oн је казао да иако постоји пресуда Управног суда о забрани радова на изградњи гондоле, да је власт пронашла начин да ту одлуку заобиђе.

“Када Управни суд каже да је то противзаконито, мења се закон, тако ова власт размишља”, рекао је Симовић.

Он је додао да грађани не желе више да се питају чији је Београд град.

“Идемо сви заједно, сви као један до победе, нема стајања, Србија се умирити не може”, поручио је Симовић.

Грађани су носили транспаренте “Србија се умирити не може”, “Србија-Васкрсе” на којем је и ускршње јаје, као и заставе Србије.

Непосредно пред почетак протеста група грађана се појавила носећи трансапрент “Ни Курта, ни Мурта” који је изазвао незадовољство већине окупљених, а који је брзо и уклоњен.

Како је јавио репортер агенције Бета, транспарент је уклоњен након што су се појавили људи који су се представили као инспектори и указали да би његово ношење могло да изазове нереде.

После обраћања говорника, окупљени су кренули у протестну шетњу до Градске бибилотеке. Планирана шетња била је на улицама Призренска, Бранкова, Поп Лукина, Кнеза Симе Марковића, Париска до Градске библиотеке испред које ће говорити један од организатора протеста Миодраг Симовић.

Протест је одржан  у складу са празницима и био је хуманитаран. Грађани су позвани  да донирају новчана средства за лечење Вука Хуљића, који је остао непокретан после пада на радном месту, слањем СМС поруке или путем жиро рачуна или слањем СМС са бројем 631 на 3030.

На прошлом протесту 20. априла прочитана су имена ванстраначких експерата који би били стручни тим за “ослобађање медија” и стварање услова за “фер и поштене изборе”.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here