Mesto za reklamu

06 04. 2019.

Ново истраживање јавног мнејња показало је да мање од половине Американаца подржава НАТО (Организација северноатлантског споразума), алијансу оригинално осмишљену да обезбеди колективну сигурност против Совјетског Савеза, али сада фокусирану на Русију и недржавне чиниоце као што су талибани и група Исламска држава.

Истраживање ЈуГов (YоуГов), објављено на 70. годишњицу НАТО-а, показало је да само 44 одсто Американаца подржава место Сједињених Држава у споразуму. То је три одсто мање од прерходног истраживања спроведеног 2017.

Анкета је такође обухватила и друге НАТО земље, показујући да је подршка алијанси значајно опала у последње две године у кључним европским савезничким земљама. Подршка за НАТО пала је у Великој Британији са 73 на 59 одсто, у Немачкој са 68 на 54 одсто и у Француској са 54 на 39 одсто.

ЈуГов каже да постоји генерацијска подела унутар Сједињених Држава по питању подршке НАТО-у, у склопу које 56 одсто генерације “бејбимумера”, који су одрастали током почетка Хладног рата, верује да споразум наставља да игра важну улогу у одбрани западних земаља. Међутим, само 35 одсто “миленијалаца” и 33 одсто припадника “генерације икс” подржава учешће САД у алијанси.

Према истраживању, постоји и политичка подела према којој се 60 одсто демократа у Сједињених Државама слаже са тим да алијанса игра важну улогу, док само 38 одсто републиканаца верује у то.

ЈуГов контактирала је више од 1.200 америчких пунолетних грађана у склопу истраживања, које је спроведено онлајн, као и више од 1.000 одраслих у неколико европских земаља.

НАТО је формиран као савез западних земаља који је требало да буде баланс спрам војне снаге Совјетскг Савеза и његових савезника у Источној Европи. Након што се Совјетски Савез урушио 1991, неки експерти постављали су питање коју би улогу алијанса могла да игра у међународној безбедности, али повратак самопоуздања Русије под Владимиром Путином делимично је одговорило на то питање.

НАТО се проширио на земље које су некада биле део совјетског блока и такође обухватио удаљеније земље, попут Грчке и Турске.

Председник САД Доналд Трамп често је критиковао групу, говоривши да многе НАТО земље не троше довољно за одбрану, како би испуниле своје обавезе у склопу Споразума.

„Српска стварност“ / ВОА /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here