Mesto za reklamu

01.10.2021.

Ниво антитела на вирус корона код вакцинисаних са две дозе опада брже него што се мислило, показало је истраживање спроведено у Шведској. Испитиван је ниво антитела код особа које су примиле две дозе „Фајзер“ или „Астразенека“ вакцине, а нису прележале болест.

У истраживању је учествовало 2.000 запослених у здравственим установама, а циљ истраживања био је управо да се открије колико дуго траје имунитет после вакцинације.

Код особа вакцинисаних „Фајзер“ вакцином, ниво антитела се преполовио у року од три месеца од вакцинације, док је после седам месеци ниво антитела био само 15 одсто од почетног, што значи да је забележен пад од 85 одсто.

Када је у питању „Астразенека“, учесници у истраживању касније су примили другу дозу, па су праћени само у року од три месеца. И код ове вакцине показао се још оштрији пад антитела – после три месеца, он је био само једна петина нивоа који су у том периоду имали људи вакцинисани „Фајзером“.

Шведска телевизија наводи да је код оних који су прележали ковид и примили вакцину, ниво антитела у упоредним периодима био далеко већи.

„Чињеница да ниво антитела пада протоком времена је очекивана, али сам изненађена тако брзим падом у групи која је релативно млада и здрава“, казала је Шарлота Телин, вођа тима који је спровео студију.

Она је додала да би тако брз пад нивоа антитела могао да укаже на могућност појачаног ширења короне чак и код вакцинисаних, што би могло да има нарочито опасне последице на старије особе. Телин каже да је то индиција како би старије и осетљиве особе требало да што пре приме трећу дозу.

Шведска телевизија наводи како је ово истраживање један од показатеља зашто се земље са високом стопом вакцинације суочавају са јаким ширењем вируса. Међутим, како кажу научници, још није јасно где се завршава заштитна граница.

„Антитела су само део имуног система и знамо да је њихов висок ниво повезан са заштитом од инфекције. Међутим, имуни систем има и меморијске ћелије које брзо подижу ниво антитела када су изложене вирусу, али не знамо где је граница пре него што се неко разболи“, каже Телин.

У Шведској, која има око 10 милиона становника, вакцинисано је 63 одсто популације, а до сада је регистровано 1,15 милиона случајева вируса корона, са око 15.000 преминулих.

Шведска је, иначе, била позната по другачијем приступу пандемији, јер, за разлику од већине земаља, није прописивала строге рестрикције. И оне које су постојале, као што је препорука да се ради од куће или ограничење броја људи у затвореним просторијама, укинуте су 29. септембра.

Шведска министарка здравља Лена Халенгрен недавно је изјавила да ће та држава понудити трећу дозу вакцине додатним групама становништва.

До сада су у овој земљи трећу дозу примили малобројни, али ће та могућност сада бити понуђена и запосленима у домовима за старе, као и популацији старијој од 80 година.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here