Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Опозициони скуп у Минску чиниле су пре свега жене, а подршка Лукашенку данас је пружена организовањем ауто-трка.

На Тргу победе у Минску одржан је опозициони протест у којем су учествовале претежно жене које су носиле белоруску заставу, наранџасто-црну (боје Георгијевске ленте) и руску тробојку.

Опозициони протест „Женски марш“ трајао је четири сата. Број учесника се мењао а највише их је било око 5.000.

Протест против резултата председничких избора и у знак подршке демонстрантима који су се ранијих дана нашли на удару полиције почео је на Тргу победе а потом су учеснице кренуле у шетњу. Намера им је била да стигну до зграде владе али их је полиција у томе спречила па им се путања кретања више пута мењала.

У једној од улица полиција је направила ланац с намером да их не пропусти даље али их је једна група заобишла и окружила. После тога полиција их је пропустила.

Учеснице протеста су узвикивале и пароле које нису биле политичке природе а носиле су бело-црвено-беле заставе.

Присутни су били и полицијски аутомобили без регистарских таблица из којих су изашли и униформисани полицајци и полицајци у цивилу. Они су затражили од окупљених да се разиђу али их нису растеривали. Није било ни привођења.

Истовремено, грађани су обавештени да се из безбедносних разлога затварају четири главне станице метроа.

У Минску су и данас настављене манифестације и скупови и у знак подршке председнику Александру Лукашенку, али и окупљања опозиције.

Током дана одржана је ауто-трка у знак подршке Лукашенку у којој је учествовало 120 аутомобила. Манифестација је одржана под слоганом „За јединствену Белорусију“. Међу учесницима је била и Лукашенкова портпаролка Наталија Ејсмонт.

Данас је Белоруска опозиција објавила да председник Александар Лукашенко за 26 година колико је на власти није успео да изгради добросуседске односе с Русијом.

„Ствар је у томе да знамо да имамо Савезну државу с РФ, али како видимо за 26 година актуелни председник није успео да изгради неке добросуседске односе. Све што видимо су некакве манипулације, стална обмана, некакво одсуство умећа да се успоставе узајамно корисни и прагматични односи“, рекла је чланица председништва опозиционог Координационог савета Марија Колесњикова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here