Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Србија је пета у Европи по оболевању и смртности од рака грлића материце. Годишње оболи више од 1.300 жена, а та малигна болест свакодневно однесе најмање један живот. Не мора да буде тако – редовним прегледима овај рак може се спречити, открити на време, лечити и излечити. Од сутра у сваком дому здравља биће доступна и вакцина против хуманог папилома вируса који је изазивач рака грлића материце, али и других канцера.

   Начелница педијатрије у Дому здравља Савски венац др Ана Милинковић каже за РТС да је прошле недеље вакцина “гардасил 9” дистрибуирана домовима здравља.

“Она покрива превенцију инфекција девет типова ХПВ вируса, који се сматрају изазивачима преканцерозних лезија и карцинома женских полних органа, пре свега грлића материце, али и карцинома главе и врата код мушкараца и превенцију гениталних брадавица”, каже др Милинковић.

Вакцина је препоруечна и одобрена од стране државе и о трошку државе за узраст од 9 до навршених 19 година.

Идеално је вакцину примити од 12. до 14. године, пре ступања у сексуалне односе. У зависности од узраста прима се у две или три дозе.

До навршених 15 година вакцина се прима у две дозе са размаком од 6-12 месеци, а ако се даје после 15 година вакцина се даје у три дозе – друга 2 месеца после прве, а друга 6 месеци после дате прве дозе.

Многе земље имају ову вакцину и код њих је препоручена, а не обавезна ова вакцина. У неким земљама је готово искорењен рак грлића материце.

Вакцинација се врши на педијатрији и у школском диспанзеру. Деца треба да дођу са родитељима – до 15. године им је потребна сагласност родитеља, а старији је сами потписују.

Након прегледа и анамнезе, и ако нема контраиндикација, вакцина се даје у мишић. По давању вакцин треба одседети 15-ак минута и договорити термин наредне дозе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here