Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Сан Франциско је амерички град у којем је могуће остварити амерички сан – покренути посао са неколико стотина долара и зарадити милијарде. ИТ индустрија у Силицијумској долини последњих година иде узлазном путањом. Са њом на расту и трошкови живота и зато, да бисте приуштили живот овде, морате бити успешни у ономе што радите – закључује новинарка Јована Ђуровић на насловљену тему у свом истраживачком тексту, на примеру конкретних младих људи који су у Америку дошли из Србије.

Маја Зечевић је докторка молекуларне биологије и бивша уредница часописа Ланцет. Из Србије је у Америку дошла деведесетих на студије, а у Сан Франциску је из приватних разлога. Данас је власница дигиталне гинеколошке ординације Опионато – веб сајта који повезује парове који имају проблеме са зачећем са докторима који се тиме баве.

“Идеја је настала из моје животне приче, јер сам ја у касним тридесетим годинама схватила да не могу једноставно да затрудним. И онда сам имала два проблема: један проблем од кога да добијем савет, кога да питам шта се од мене очекује да урадим да би дошло до тога да постанем родитељ. А други проблем је зашто сам ја уопште дошла у ту ситуацију, а до тада ми нико ништа није рекао”, каже Маја за Глас Америке.

Маја Зечевић, оснивачица сајта Опионато

Стартап је покренула 2016. Била је упорна у томе да нађе решење за свој проблем и помогне другима, а на руку јој је ишло и то што се нашла у Сан Франциску, правом месту за стартапе и технологију. Али, није све ишло глатко.

“Одмогло ми је што нисам компјутераш, што сам жена и нисам имала искуство у некој технолошкој компанији раније, нисам била запослена ту…Тема је јако атрактивна, али је исто тако мач са две оштрице, јер већина инжењера у овом граду су мушкарци и мисле да је плодност уопштено женска тема и да је тржиште јако мало за то”, истиче Маја.

На крају је ипак успела. Опионато постоји три године, има више од 100 хиљада корисника из 140 земаља, међу којима је и Србија.

Саша Мирчов је некада имао свој стартап, а данас је један од шефова у компанији која има 15 хиљада клијената. Води тим за операције у компанији Ад Цолонy која је, једноставно речено, одговорна за то што вам, док играте игрицу на мобилном телефону, искачу рекламе.

“Гугл, Фејсбук су познате компаније које се тиме баве, већина њихове зараде долази од сервирања огласа. Ад Цолонy је једна од независних, компанија, независних од тих великих пет”, објашњава Саша за Глас Америке.

Саша Мирчов, шеф тима за операције у компанији Ад Цолонy током интервјуа за Глас Америке

Пре 17 година дошао је да студира на Универзитету Сан Франциска, потом је добио посао, па породицу и ту је остао. Каже да су за пробијање на овом тржишту потребни и знање и иновативност, али да је најважнија упорност.

“Ти се овде такмичиш са страшно пуно људи који студирају ту или долазе са стране да би студирали и радили, тако да је конкуренција велика. Није немогуће, али се враћамо на то да човек мора да има веру у себе да није немогуће пробити се и без Стенфорда и Берклија или тога да долазиш овде као неки генијалац”, каже Саша Мирков.

Било да сте генијалац или не – морате зарађивати добро јер је Сан Франциско један од најскупљих градова у Америци. Због развоја ИТ индустрије цене стално расту, а посебно је скупо становање. Просечна месечна кирија је и до три пута већа него у остатку Америке. Многи не могу да одрже корак са тим ценама, па заврше на улици.

Многи бескућници живе на улицама у центру Сан Франциска

Пошто је живот скуп, а конкуренција велика, ризик и одрицање су неминовни.

“Битно је да човек буде спреман на то да живи са цимерима, ренте су скупе, али ако се подели на неколико људи то може да се поднесе…И да буде спреман да ради неколико послова, поготово млад свет који долази овде да оснива своје компаније”, каже Саша.

“Доћи овде кад је нешто конкретно, финансијски или стартап, да би сте проширили бизнис овде. Да, то би мој савет био јер ово није једино место на свету где ће нешто да успе. Постоје и друга места на свету у којима је практичније и сигурно јефтиније”, сматра Маја.

Успех по принципу “памти, па проследи”

Они који би ипак да започну посао у Сан Франциску, имају на кога да се ослоне. У овом граду од 2016. постоји непрофитна мрежа Сербиан Ентрепреуерс. Удружење окупља око 150 успешних предузетника, а улази се на препоруку. Помажу предузетницима из Србије тако што их повезују са другим члановима мреже – који практично улажу новац у њихов посао, објашнбјава председник удужења Тихомир Бајић.

“То се на енглеском каже „паy форwард“, дакле – памти, па не врати, него памти па проследи. Тако смо целу ову организацију почели. Ја сам у првих својих неколико стартапа имао срећу да се нађем у правом моменту на правом месту са правим људима и онда како тим људима да се одужиш? Не директно, него тако што помажеш другима који су на том предузетничком путу. Нико не гледа лично да се угради или да добије надокнаду за своје време ни труд, него једни другима помажемо, једноставно никад не знаш како то може да се врати теби или твом пословном партнеру”.

Тихомир Бајић, председник удружења Сербиан Ентрепренеурс у разговору за Глас Америке

“Врло је тешко да се покрене нешто успешно, хиљаде стартапа се овде годишње покрену, можда један од десет њих буде успешан после те прве године, успеју да преживе, да подигну инвестициони капитал и направе нешто што вреди”, закључује Бајић.

У протекле 3 године дружење Serbian Entrepreneurs помогло је десетинама предузеника да развију посао у Сан Франциску или се повежу са компанијама у Србији, где је улагање у бизнис много мање. Кључ је, каже Тихомир, у контактима. То потврђују и други саговорници Гласа Америке: за успех у Сан Франциску је можда најважније кога познајеш.

„Српска стварност“ / Јована Ђуровић /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here