Mesto za reklamu

11.01.2020.

У граду Мисисаги, на западној страни Торонта, у Храму Свих Срба Светитеља, прота Златибор Дјурашевић служио је акатист Светом Василију Острошком и молебан за страдални српски народ у Црној Гори. Молебану је присуствовао невелики броја верника. Подршка Србима упућена је и из српске цркве „Грачаница у Винзору.

Први Молебан у Мисисаги служен је на празник Светог првомученика Стефана када је и Република Српска обележила Дан Републике.

Прота Златибор Дјурашевић је у неформалном разговору са верницима рекао да смо сада сви у великом искушењу и да то осећа читав српски народ, да наши непријатељи раде свој посао, да је Бог љубав, а да Срби ма где били треба да буду јединствени у молитви с’ Богом.

Незадовољство Срба у Црној Гори у којој је власт доношењем неприхватљивог закона довела у питање српске цркве и имовину Српске православне црквео судило је више стотина српских верника окупљених у цркви Грачаница у канадском граду Виндзору. Том приликом протојереј је у име Срба у Канади упутио поруку Србима у Црној Гори и на Космету:

“И наша браћа и сестре у Црној Гори тренутно, а ништа мање ни они  на Косову и Метохији, налазе се у великој невољи и ми им морамо помоћи. И мислио сам, драга браћо и сестре, да ми одавде треба њима да пошаљемо поруку подршке. Али, ево сада, након свега што се дешава и тамо и овде, морам да кажем драга браћо и сестре, да они чувају српску веру. Пре бих рекао њима хвала за то што они чине за њих, али и за нас. Ми их подржавамо у свему што чине за спасење наше српске вере. Они не распламсавају само веру своју и веру оних који су њима близу географски, него драга браћо и сестре распламсавају и нашу веру овде”, рекао је протонамесник отац Владимир Вранић.

У недељу 12.1.2020. у 10 часова у Храму Свих Срба Светитеља почиње литургија на којој се очекује присуство већег броја верника, а потом ће се служити Молебан за страдални српски народ у Црној Гори.

По попису из 2016.г. у Канади има 96.530 становника који су се декларисали као Срби, од чега у Торонту и околини живи њих 33.055.

„Српска стварност“ / Марина Булатовић /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here