Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У све четири општине на северу Косова и Метохије победили су кандидати Српске листе, освојивши већи број гласова. Излазност је на овим изборима била већа него на локалним изборима 2017. године.

Српски народ на северу Косова и Метохије још једном је недвосмислено, и скоро једногласно, потврдио спремност да одлучно брани свој опстанак и политичка права, и органску везу са државом Србијом, речено је вечерас РТС-у у Српској листи.

Бирачка места на ванредним изборима за градоначелнике у четири српске општине на северу Косова затворена су у 19 сати.

Према подацима Централне изборне комисије у Приштини, излазност на данашњим изборима била је за неки проценат већа у односу на прошле локалне изборе.

Гласање је протекло углавном у реду и до сада није било примедби на регуларност избора, јавља дописник РТС-а.

Из тужилаштва у Косовској Митровици су саопштили да нису забележили ниједан инцидент на ванредним изборима.

Подаци о излазности показују да је у Косовској Митровици право гласа искористило 38,74 одсто гласача (8.545), у Лепосавићу 41,57 одсто (7.550), у Звечану 45,71 одсто (4.169) и Зубином Потоку 50,74 одсто уписаних бирача (4.331), саопштио је ЦИК.

Бирачка места отворена су јутрос у седам  часова. ОЕБС је технички асистирао приликом гласања, а право гласа у четири општине на северу има близу 60.000 бирача.

Кандидате за председнике имају Српска листа, Демократска партија Косова и покрет Самоопредељење.

Кандидати Српске листе су Горан Ракић у Косовској Митровици, Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Зоран Тодић у Лепосавићу.

Одлазак на гласање у Косовској Митровици

Из Српске листе наводе су избори наметнути одлукама централних институција у Приштини, а пошто су председници четири српске општине на северу поднели оставке након увођења таксе од 100 одсто на српске производе.

Упркос томе што такса још није укинута, представници Српске листе одлучили су да учествују на изборима и да тиме покажу да не одустају од борбе за простор на коме живе.

Приштина је изборе расписала пет месеци након што су председници тих општина поднели оставке, као реакцију на увођење таксе на српску робу.

„Српска стварност“ / РТС, ТВ Мост /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here