Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Ове године одржан је тридесети по реду фестивал на имању српског Саборног храма у Чикагу, на Српској улици, односно Редвуд Драјву, коме је присуствовао и кандидат за гувернера за једну од најважнијих држава САД – Илинои,  Гери Ребајн.

У Чикагу и широј околини има скоро 20 српских цркава и манастира, а на ужој градској територији Чикага има их три. Наши људи у овом граду и држави САД у којој живи велики број наши људи најчешће се окупљју око своје СПЦ која организују догађаје који привлаче пажњу, па и црква на Палмер Скверу организује свој фестивал.

Постоји и низ других српских фестивала током лета у широј околини Чикага, од којих су међу познатијим Укус Србије у Лејк Форесту, фестивали код Светог Саве и Светог Илије у Мерилвилу, који су у Индијани, па онда на црквеним имањима у Расину и Милвокију у Висконсину и други.

Ko би рекао да време тако брзо лети. Српски фестивал на имању Саборног храма у Чикагу прославио је 30 година постојања. Тим поводом направљена је и изложба која говори о богатом историјату заједнице, од Ивана Вучетића, првог Србина који је стигао у Чикаго 1872. године.

Долази се пре свега због носталгије за завичајем, а овај догађај је посетио и републикански кандидат за гувернера Илиноја Гери Ребајн. Прелиминарно гласање је тек јуна следеће године, али је кампања већ почела.

Са великим ентузијазмом, припрема се јагњеће и прасеће печење.

За старешину храма оца Дарка Спасојевића и владику новограчаничког средњезападноамеричког Лонгина ово је важан догађај, који показује да се Срби у Чикагу окупљају око цркве и данас, као и пре сто и више година.

“Презадовољни смо и овим фестивалом”, каже отац Дарко Спасојевић, “поготово што после ковида и одсуства народа из цркве као и одсуства оваквих манифестација сад имају прилику да се врате, да се друже.”

“Ово је наша централна парохија, Саборна црква, не случајно, али ово место где се налази оно је централно у неком смислу, одмах пет минута од аеродрома О’Xер, велики простор је око цркве. Наши воле да дођу, наравно и ми сви долазимо”, каже владика Лонгин.

И овај догађај је показао да су се Срби у Чикагу ужелели српских фестивала и дружења, а тиме и везе са родним крајем.

„Српска стварност“ / Александар Жигић – РТС, Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here