Mesto za reklamu

02.04.2019.

Идеја промена граница за споразум о нормализацији односа између Косова и Србије није решење за 21. век, оценио је бивши помоћник америчког државног секретара Томас Кантримен.

Он је у интервју за радио Слободна Европа рекао да је одлука о постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Косова и Србије ствар те две стране, те да то није одлука на коју Сједињене Америчке Државе имају право вета, а да су многи посматрачи на Балкану узнемирени које све негативне последице може имати промена граница.

“То може да води до расправе да ли границе треба да буду по етничким линијама као у земљама као што су Северна Македонија или Босна и Херцеговима и то би била формула враћања на етничке сукобе и дестабилизацију региона. Зато, мислим, да ново дизајнирање граница између Косова и Србије није одговор за 21. век за међусобне проблеме које имају”, казао је Кантримен.

Кантримен је казао да не зна како би требало да се изађе из садашње блокаде дијалога између Косова и Србије, а према његовој оцени лидери Косова и Србије дају изјаве које су више оријентисане на будуће изборе и унутрашње изазове него што су усредсређени на преговоре о тешким међусобним питањима.

“Ја сам убеђен да потенцијално постоји пут напред када ће двојица лидера радити на некој идеји која би водила напред која би обезбедила да две земље, Косово и Србија буду јака мултиетничка друштва. Али како превазићи ову блокаду унутар две земље за сада немам одговора”, казао је он.

Оценио је да таксе од 100 одсто за увоз српске робе и робе из Босне и Херцеговине на Косово није корисна одлука.

“То не ствара услове за суштински дијалог између Приштине и Београда. Ја се надам повратку дијалогу уместо одлука једних против других”, казао је Кантримен, који је сада директор Борда Асоцијације за контролу наоружања.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here