Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је данас свечани дочек испред Палате Србија за канцелара Савезне Републике Немачке Олафа Шолца, уз постројену Гарду, интонирање химни двеју држава и испаљивање почасних плотуна.

Председник Вучић домаћин је немачком канцелару током прве званичне посете Србији, где борави у оквиру дводневне посете Западном Балкану, а након што је у децембру на тој функцији заменио канцеларку Ангелу Меркел.

Канцелара Шолца су испред Палате Србије дочекали и председница Владе Србије Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Након свечаног дочека, планиран је тет-а-тет разговор двојице државника, након чега ће уследити пленарни разговори делегација Републике Србије и Савезне Републике Немачке, предвођени председником Вучићем и канцеларом Шолцом.

Амбасадор Немачке Томас Шиб рекао је да ће сусрет председника Вучића и канцелара Шолца бити наставак разговора који су двојијца званичника водила у Берлину пре пет недеља.

Путовање по региону знак је, како је оцењено у Берлину, да је Западни Балкан приоритет нове савезне владе.

Шолц је данас у Приштини из које је стигао у Београд најавио нови замах за Берлински процес и одржавање самита на јесен.

Тема разговора у Београду би требало да буду европска перспектива балканских земаља, решавање билатералних споразума и проблема као и заједнички одговор на украјинску кризу.

Међу темама је и дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине.

Након пленарних разговора у 16.50 часова Александар Вучић и Олаф Шолц обратиће се медијима.

Немачки канцелар, кога је на Аеродрому „Никола Тесла“ дочекао председник Србије, стигао је у Београд из Приштине, а вечерас ће из нашег главног града отпутовати у Северну Македонију, Грчку и Бугарску.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here