Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве, прослављају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу. Ускршње честитке онима који славе овај празник упутили Александар Вучић, председник Србије и највиши званичници државе.

Ускрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Верници, по устаљеној традицији, ускршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Ускрса и зове “чуваркућа”.

Честитка поводом Ускрса

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је ускршњу честитку свим хришћанским верницима који Ускрс славе по Грегоријанском календару. У честитки се каже:

„Поводом највећег хришћанског празника, свим верницима који Ускрс славе у недељу упућујем најсрдачније честитке.

Желим вам да овај хришћански празник проведете са својим најближима у здрављу и благостању“, наводи се у честитки председника Вучића.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here