Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Поводом обележавања Кинеске нове године у Београду, синоћ је у Центру “Сава” одржан Кинески новогодишњи концерт 2020, на којем је по први пут у Србији наступила Кинеска филхармонија.

Тим поводом, амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо подсетила је да је Кинеска филхармонија светски призната и позната.

“Надам се да се овај перформанс свидео нашим српским пријатељима. Чини ми се да музика нема границе и она је заједнички језик човечанства. Верујем да су ове мелодије поделиле вечерас новогодишњу срећу и радост са кинеским народом”, рекла је амбасадорка Чен Танјугу.

Кинеска филхармонија иза себе има историју дугу 20 година, током којих је одржала више од 1.000 концерата и на њима извела је више од 3.000 композиција, а више од милион људи је посетило те концерте.

Диригент Хуанг Ји водио је филхармоничаре кроз композиције А. Бородина и Л. В. Бетовена.

Познати диригент Ји тренутно је на позицији шефа диригента Кинеске филхармоније, Националног балета Кинеског симфонијског оркестра и уметнички директор Кунминг Није’ер симфонијског оркестра.

Као солисти на сцени су им се придружили и пијанисткиња Серена Ванг и Веи Сиђун на кинеској флаути-Диц’.

Посебну чар присутнима у дворани је донео је Веи Сиђун када је засвирао на инструменту диц’.

Задатак Кинеске филхармоније одувек је био промоција кинеских композитора, а сваке музичке сезоне приређују се посебни концерти у циљу промовисања истих и инсистира се на наручивању композиција угледних кинеских, а и страних композитора.

Синоћ је на Калемегдану отворен Кинески вашар поводом Кинске нове године. Трајаће месец дана, током којих ће у Београду и Новом Саду бити изведено више концерата, манифестација… Већ данас ће у Кнез Михаиловој бити одржан музички концерт и наступ уметничке трупе која ће представити кинеске мађионичарске трикове.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here