Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Способност новог коронавируса, регистрованог у Кини, да се преноси са човека на човека се појачала, па је епидемиолошка ситуација прешла у компликованију фазу, саопштио је кинески министар здравља Ма Сијаовеј. Србија је спремна да ефикасно реагује и предузете су све мере да се одмах открије оболели и до сада није забележен ни један такав случај – тврди наш министар здравља Лончар. Међу оболелима у Кини нема наших људи истиче министар Дачић.

Кинески министар је објаснио да се вирус у почетку преносио на људе са животиња, али је почео да се прилагођава људском телу и прешао у фазу када је почео да се преноси са човека на човека.

“Очигледно је да способност вируса да се преноси са човека на човека јача и стручњаци верују да је епидемија ушла у прилично озбиљну и компликовану фазу”, рекао је Ма.

Кинеске власти обавестиле су 31. децембра Светску здравствену организацију о избијању епидемије пнеумоније непознатог порекла у граду Вухан, великом трговачком и индустријском центру са 11 милиона становника.

Патоген, вирус корона 2019-нЦоВ, идентификован је 7. јануара. Светска здравствена организација признала је епидемију као националну ванредну ситуацију у Кини, али до сада није прогласила глобално ванредно стање.

У међувремену, Кинески центар за контролу и превенцију заразних болести почео је да развија вакцину против вируса корона новог типа који изазива упалу плућа, објавио је Чајна дејли.

У извештају се истиче да су научници центра успешно изоловали коронавирус и да раде на томе да изаберу прави сој вируса за производњу вакцине.

У Кини је до сада овај вирус однео 56 живота, а заражено је више од 2.000 људи. У карантину је 56 милиона људи.

Након Америке, Јапана и Тајланда, случајеви коронавируса забележени су и у Аустралији, Канади и Француској. Свуда на свету су појачане контроле и мере опреза.

Лончар о коронавирусу: Сумњив случај у Србији, испоставило се да је био респираторна инфекција

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да је у Србији био један пацијент из Кине за кога се посумњало да има коронавирус, али је након тестирања утврђено да је реч о респираторној инфекцији. Истакао је да Србија има реагенсе не само за један тип коронавируса, већ за четири типа, као и да у року од два сата могу да одреде да ли је пацијент оболео.

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да сумњив случај био код пацијента који је дошао из Кине у Србију.

“Он је 13. дошао овде у Београд, 17. су му се појавиле прве тегобе и наш здравствени систем је одреговао на најпрофесионалнији начин. Узета је анамнеза да је он био тамо у захваћеном продучју и истог секунда је одреаговано као да има вирус – изолован је и смештен на Инфективну клинику и одрађена је сва неопходна дијагностика”, рекао је Лончар.

Нагласио је да су тек након тестирања били сигурни да он нема коронавирус, већ да је у питању респираторна инфекција.

Указао је да је уведен број телефона 064/8945-235 због људи који су дошли из тог подручја и који осете прве тегобе.

“Ми од тада желимо истог секунда да их преузмемо, да наша спремна екипа из Хитне помоћи и Инфективне клинике у пуној опреми оде код њих кући”, навео је министар и додао да нема везе да ли је реч само у сумњи, већ је циљ да ти пацијенти имају што мање контакта са осталима.

“Ми у року од два сата одређујемо да ли је пацијент заражен“ – навео је Лончар.

Указао је имамо сву опрему, спремне изолације, као и стручњаке који 24 часа дежурају и у координацији су са свим неопходним службама.

Додао је да су направљена и упутства у сарадњи са кинеском амбасадом – на кинеском, енглеском и српском језику.

Указао је и да симптоми крећу са малаксалошћу, болом у грлу, појављује се и кашаљ тј. сви симптоми као код виурса.

“Фаза која мења ту слику је да се спусти на плућа у року две до три недеље. За овај вирус није утврђен ни период инкубације, значи мало знамо о овом вирусу”, рекао је министар и додао да више знамо о томе одкале је дошао и како се преноси створили бисмо бољу слику о томе шта можемо да очекујемо.

Истакао је да има много теорија о свему томе, али да апелује да се не изазива паника.

Дачић: Држављани Србије у Вухану здрави

Министарство спољних послова ступило је у контакт са једним бројем наших држављана који бораве у кинеском граду Вухану, иначе, епицентру корона вируса, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић за Танјуг и додао да су они тренутно сви здрави.

Дачић је навео да је контакт остварен са петоро људи и да су сви здрави. У питању су, како је рекао, двојица студената, двоје пословних људи и један предавач.

“Покушавамо да сазнамо да ли има још наших држављана и позивамо све да се јаве нашој амбасади у Пекингу или МСП-у”, рекао је Дачић.

Како је навео, тројица наших држављана су изразила спремност да буду евакуисани и амбасада ће им помоћи.

Један наш држављанин ће у “сопственој режији” напустити град, а један је решио да остане, додао је Дачић.

Амбасада у Пекингу је, каже, добила прецизне инструкције за поступање у овој ситуацији, у координацији са кинеским властима, као и са Министарством здравља Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here