Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Председник Александар Вучић најавио је да ће радови на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије бити завршени у септембру следеће године и да ће се ту лечити грађани из целе земље. Истакао је да јачање здравства снажи укупну моћ Србије.

Александар Вучић је констатовао да ће то по завршетку радова бити нов, модеран Клинички центар, у којем ће да се лечи највећи број грађана Србије.

“До септембра следеће године, за мање од годину дана биће завршен читав објекат у КЦС и опремљен најмодернијом опремом. Имаће собе за интензивну, полуинтензивну негу, операционе сале, дијагностику, Ургентни центар, све што је неопходно”, рекао је Вучић и додао да су радови у КЦС од највећег значаја за земљу и грађана.

Приметио је да готово ништа није грађено у здравству неколико деценија, што још више даје на значају изградњи свих болница у последњих неколико година.

Зато је, додао је, важна и друга фаза у радова у КЦС, која подразумева обнову комплетног центра.

“За прву фазу издвајамо 69 милиона евра. У другу фазу, биће уложено 43 милиона. Укупно 112, а са неким накнадним радовима доћи ће до 120-125 милиона евра. То су огромне инвестиције”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је важно да се у време пандемије, када се види значај здравља, покаже виталност система.

“Питали смо се да ли смо погрешили око градње ковид болноица, али сад смо срећни што смо на време размишљали, када пандемија није била снажна. Биће нека нова корона, а нама ће кревети за полуинтензивну и интензивну негу бити потребни”, рекао је Вучић.

Јачање здравства снажи моћ Србије и показује да смо у стању да се бринемо о својим грађанима, нагласио је Вучић.

“Зато ћемо једну по једну клинику да реновирамо. Мислим да имамо у томе успеха и имаћемо још више”, поручио је Вучић.

Додао је да ће нови КЦС да спасава хиљаде живота, због чега је важно да се заврши што пре, али ће допринети и да задржимо лекаре и медицинске сестре, па ће и у том смислу бити један снажан замајац.

У нову зграду биће премештен Ургентни центар, део хирургије, пластична хирургија, ендокрина хирургија, неурологија, хематологија, гастроентерологија, ортопедија, кардиохирургија…

Нови КЦС ће имати 30 операционих сала, четири скенера, две магнетне резонанце, четири ангио сале, најсавременију лабораторију.

Радове су, са председником Вучићем, обишли и министар здравља Златибор Лончар, директор КЦС Милика Ашанин, заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Лончар је недавно такође обишао радове и најавио да ће бити завршени за мање од годину дана.

Епидемија кооронавируса успорила, али није зауставила радове, само се у једном периоду радило мањим капацитетом.

Радове на КЦС изводи компанија “Делта инжењеринг”. Нови простор имаће 86.000 квадратних метара, од чега 27.000 новог и 59.000 реконструкција постојећег. У зграде ће бити уграђено 1.200 километара каблова, 2.000 тона челика. Реконструкција КЦС и изградња нове куле почела је 2018. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here