Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Грански синдикат културе, уметности и медија “Независност” и Коалиција за слободу медија, коју чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија, Независно друштво новинара Војводине, Независно удружење новинара Србије, Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија “Локал Прес” и Славко Ћурувија фондација, упозоравају јавност да урушавање медијских слобода у Србији за последицу има угрожавање свих осталих права, међу којима и права света рада, али и свих цивилизацијских стандарда савременог демократског света.

Грански синдикат културе, уметности и медија “Независност” и Коалиција за слободу медија истичу у саопштењу да, нажалост, и ове године светски Дан слободе медија Србија дочекује у медијском мраку.

“Без слободе медија и независне новинарске професије није могуће да се чује глас обесправљених, нити оних који су изложени притисцима или репресији. Када имамо медијски мрак, сва људска права су угрожена и нико не може да се осећа безбедно”, пише у саопштењу.

Истичу да на јавној сцени доминирају лажне вести и пропагандне информације чији креатори се најчешће налазе на позицијама политичке моћи, као и да је говор мржње постао нормализован у политичком наративу.

“Информативна блокада онемогућава подстицање критичке свести. Информације постају кључна полуга за манипулисање јавним мњењем. Службеници такве пропаганде су и бројни квазимедији и антиновинари који су заправо гласноговорници популистичких и антидемократских политика”, наведено је у саопштењу.

Апелују на грађане да се изборе за слободне медије, јер је то, како кажу, први корак у борби за демократизацију друштва, за владавину права и права радничке класе, која је, тврде, у Србији данас дубоко понижена.

“Не дозволите да у вашим срединама локални моћници кроје правила игре, већ подржите локалне новинаре који свој посао обављају у складу са стандардима професије, а не интересима центара моћи. Слободни медији и професионални новинари и други медијски радници су ваш глас, глас свих грађана. Слободни медији обезбеђују моћ у рукама грађана, јер су они контролори доносиоца одлука”, пише у саопштењу.

Истичу да годинама уназад сведоче тренду гушења медија који делују у складу са кодексом струке, као и да су професионални новинари изложени свакодневним притисцима и претњама само због тога што заступају јавни интерес.

“Често нападима на новинаре претходе прозивке и етикетирања новинара од државних званичника или локалних политичара који тиме заправо подстичу насилнике и насиље према професионалним новинарима”, пише у саопштењу.

Позивају новинаре и медије да се придруже међународној симболичној акцији “Пет минута громогласне тишине” и искључе тон и слику у својим програмима, а грађанима поручују да буду активни у заштити својих права тиме што ће подржати слободне медије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here