Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је данас да у ковид болницама у Београду има довољно места за три наредна дана, тако да неће бити потребе да се прераспоређују пацијенти из Београда у унутрашњост или из унутрашњости у главни град.

Лончар је, након састанка са директорима ковид болница, објаснио да то значи да до понедељка, 27. јула, по свим тренутним параметрима и у случају да буде нешто лошији сценарио него што је сада, има капацитета у свим болницама које збрињавају те пацијенте.

Према његовим речима, на ред долази и смена лекара и медицинског особља које је радило у претходних 15 дана, који ће сада ићи на паузу, а замениће их друге колеге.

Министар је истакао да се приводе крају радови у привременој болници у “Штарк арени”, објаснивши да је велики део посла везан за провод кисеоника урађен, а у најкраћем року се очекује довод струје, тако да ћемо имати бољу ситуацију и за јесен уколико буду затребали ти капацитети.

Лончар је подсетио на то да се за јесен и зиму планирају две нове болнице у Београду и Крушевцу, с тим што ће се видети и могућност да се за неких месец дана припреми једна болница у селу Кнез код Ниша, са 300-400 лежајева, за евентуални нови талас.

Такође, он је најавио да ће 27. јула бити завршени радови на лабораторији „Ватрено око“ у Нишу.

Како пратимо ситуацију на дневном нивоу, тако се полако припремамо и за јесен и зиму, односно за све оне сценарије који су могући, навео је министар.

Директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Горан Стевановић саопштио је да у Београду већ други дан заредом не расте број грађана који се јављају на преглед због сумње на коронавирус.

Стевановић је појаснио да то за Инфективну клинику значи да се за 24 сата и даље јави приближно 250 пацијената за преглед.

Добро је то што коначно имамо равнотежу између пацијената који захтевају пријем на болничко лечење и броја отпуштених пацијената, што практично значи да нам активно ангажовани капацитети дају сасвим довољно места у болницама и кревета у интензивним негама за све оне којима је пријем у болницу неопходан, навео је он.

Нажалост, како је указао, процентуални однос је и даље исти, односно једна трећина од свих пацијената који се прегледају у пријемно-тријажним центрима захтева болничко лечење.

Према његовим речима, међу њима је такође значајан проценат оних са тешким упалама плућа, али за све њих има места и сви се примају практично одмах по успостављању дијагнозе и започиње се прописана терапија.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је у овом тренутку у Војводини једнак број пацијената који се примају у болнице и оних који се отпуштају, наводећи да број заражених у Новом Саду учествује са 50 одсто у укупном броју заражених у Војводини.

Гојковић је оценио да је ситуација у Војводини сада уравнотежена у односу на оно што је било у претходном временском периоду и да је отприлике иста епидемиолошка слика као и у Београду и централној Србији.

Према његовим речима, и даље је највећи број заражених са територије Новог Сада, док су остали градови мање-више под контролом.

Врбас, који је био у проблему, излази из акутне фазе, а повећан број заражених бележи се и даље у Сремској Митровици, Кикинди, Суботици и Панчеву, упозорио је он.

Гојковић је апеловао на све да поштују прописане мере јер свако ново искакање и нова већа колективна заражавања могу да буду изузетно велики проблем за систем који је у овом тренутку стабилизован.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here